Self-management cruciaal voor geïntegreerde zorg

Array

self-managementZorgprogramma’s voor langdurig zieken bevat innovatieve elementen zoals multidisciplinaire behandelprotocollen, geplande regelmatige bezoeken aan huisartsen en andere professionals, zorgverlening op afstand via het internet, praktijkondersteuners per aandoening, telemonitoring, case management en stoppen-met-roken poliklinieken. Ieder van deze elementen heeft een gunstig, maar niet overtuigend effect op zorggebruik.

Dat is wel het geval voor het activeren van self -management bij patienten en hun familie. Bijvoorbeeld bij het luisteren en interpreteren van signalen van het eigen lichaam, bij het afwegen van gezondheidsaspecten bij alledaagse, algemene beslissingen en bij het bedenken van oplossingen indien de patient niet alles meer kan.

Deze boodschap had de Amerikaanse ketenzorgexpert Eric Coleman uit Denver bij de opening van het negende congres over recente ontwikkelingen in geïntegreerde zorg, dat dit jaar plaats vond in Wenen en wel op donderdag 5 en vrijdag 6 november. Uit 21 landen namen 170 onderzoekers, beleidsmensen en ervaren zorgprofessionals deel. De boodschap van Coleman werd herhaald op tal van workshops en plenaire sessies van andere inleiders.

Zo wees medisch directeur Richard Antonelli van de ketenzorgorganisatie bij het Boston Kinder Ziekenhuis eveneens op het cruciale belang van self- management door patienten en familie bij langdurig zieke kinderen.

Wilt u de PPP’s van de inleidingen op dit congres inzien? Dat is over enkele weken mogelijk via website www.integratedcare.eu. Wilt u de website van Coleman bekijken en begrijpen hoe hij aankijkt tegen ketenzorg? Surf dan naar www.caretransitions.org of naar www.nextstepincare.org .
Tot zover dit bericht.

Op 20 november organiseert het Julius Centrum een congres over recente ontwikkelingen in ketenzorg aan COPD patienten. Ook daar komt self- management als cruciaal element naar voren. Reeds 250 professionals, beleidsmakers, zorginkopers en projectleiders meldden zich aan. Wilt u er ook heen? U kunt zich opgeven bij het Julius Centrum.

Op het tiende congres over recente ontwikkelingen in ketenzorg op 16, 17 en 18 juni in Finland staan de volgende thema’s centraal:
1. Ketenzorg aan patienten met diabetes in Europa en Noord Amerika,
2. Ketenzorg aan patienten met dementie in Europa en Noord Amerika
3. Geïntegreerde eerstelijn
4. Geïntegreerde jeugd(gezondheids)zorg
5. Extramurale zorgprogramma’s voor mensen met psychische problemen zoals schizofrenie en depressie en
6. Methoden van onderzoek naar effecten van geïntegreerde zorg.

Wilt u een voordracht houden op dit congres? Valt die binnen één van de zes thema’s? Stuur een mail naar congresorganisator Clarine Sies op [email protected]
auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen