Tandartsverzekeringen vaak een dure sigaar uit eigen doos

tandartsVeelgevraagde tandartsverzekeringen met een dekking tot 250 of 500 euro bieden verzekerden weinig voordeel. Independer.nl onderzocht de premies en vergoedingen van 61 tandverzekeringen bij 17 verzekeraars. Na aftrek van de premie en de kosten voor standaardcontroles resteert er maximaal een paar honderd euro voor echte problemen. En dat is weinig, want tandheelkundige zorg is duur.

Voorbeeld 1 :

Een consument gaat twee keer per jaar naar de tandarts voor een reguliere controle en gebitsreiniging. De kosten hiervoor zijn 87 euro (NZA tarieven 2009). Heeft deze consument een tandartsverzekering bij FBTO met een maximumvergoeding van 200 euro per jaar dan betaalt hij hiervoor 149,52 euro premie per jaar. Hij krijgt weliswaar 87 euro vergoed, maar is in totaal wel 62,52 euro meer kwijt voor zijn tandartskosten dan zonder verzekering.

Voorbeeld 2:

Dezelfde consument laat naast de reguliere controle en gebitsreiniging ook nog foto`s maken en twee complexe vullingen plaatsen onder verdoving. Alles bij elkaar kost dat 487 euro. De FBTO-tandverzekering keert maximaal 200 euro uit, de verzekerde moet dan nog 287 euro zelf betalen. De premie (149,52 euro) plus zelfbetaalde kosten (287 euro) bedragen 436,52. Dat is maar 50 euro minder dan de consument zonder verzekering kwijt zou zijn.

Uit deze voorbeelden blijkt dat consumenten met lage tandartskosten vaak duurder uit zijn met een tandartsverzekering. En consumenten die veel kosten maken moeten nog steeds het grootste deel zelf moet betalen. Dit geldt helaas voor het merendeel van de tandartsverzekeringen met een maximum vergoeding van 500 euro. Een tandartsverzekering waarbij meer dan 500 euro aan kosten wordt vergoed, kan financieel aantrekkelijk zijn als er grote ingrepen te verwachten zijn. Maar voor zo`n verzekering vraagt de verzekeraar bijna altijd een verklaring van de tandarts dat er geen hoge kosten aankomen. En die verklaring kan hij dan juist niet afgeven.

Overigens maken een aantal verzekeraars de tandartsverzekering het komende jaar fors duurder:

OHRA Tand 250: + 35,2%
Menzis Tandverzorgd 4: + 23,8%
Unive Tand 250: + 22,8%
De Amersfoortse Optimaal: + 10,0%

De resultaten van het onderzoek kunt u in tabelvorm nalezen in de bijlage en op weblog.independer.nl.

Bron: Independer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Tandartsverzekeringen vaak een dure sigaar uit eigen doos"

  1. De premiestijging van het OHRA Tand 250 pakket is geen 35,8% maar slechts 5%. De lijst met alle correcte prijswijzigingen in 2010 tov 2009 is te vinden op: http://weblog.independer.nl/persbericht/tandartsverzekeringen-vaak-een-dure-sigaar-uit-eigen-doos/#more-10801

Comments are closed.

Recente artikelen