Opnieuw PML bij behandeling met MabThera (rituximab)

Array

MabTheraDe firma Roche heeft een geval gemeld van Progressieve Multifocale Leuko-encefalopathie (PML) met fatale afloop bij een patient met reumatoïde artritis (RA). De patient was niet eerder behandeld met methotrexaat of een TNF-blokker in tegenstelling tot twee eerdere gevallen van PML met fatale afloop. Voorschrijvers worden erop gewezen dat MabThera niet geïndiceerd is als eerstelijns behandeling van RA. Artsen wordt geadviseerd alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op PML en zonodig een neuroloog te raadplegen.

Progressieve Multifocale Leuko-encefalopathie is een zeldzame, in ernst toenemende ziekte van het centrale zenuwstelsel die kan leiden tot de dood of ernstige invaliditeit. Symptomen die kunnen wijzen op PML zijn onder andere visusstoornissen, motorische stoornissen en cognitieve achteruitgang. Inmiddels zijn ongeveer 100.000 patienten behandeld met MabThera in de indicatie reumatoide artritis (RA). Het geneesmiddel wordt in combinatie met methotrexaat gebruikt bij de behandeling van RA. MabThera wordt ook gebruikt bij de behandeling van verschillende vormen van kanker.

De firma Roche heeft artsen in een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) artsen gisteren op de hoogte gebracht van deze melding.

Meer informatie

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen