Optimaal gebruik van chemotherapie bij dikkedarmkanker

Array

colon kankerMiriam Koopman beschrijft de resultaten van een klinisch onderzoek met chemotherapie bij ruim 800 Nederlandse patienten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Deze studie is uniek, omdat als eerste het gebruik van alle (drie) geregistreerde chemotherapeutica in opeenvolgende behandelingen is onderzocht.

In tegenstelling tot de heersende consensus blijkt een start met een combinatie van twee middelen niet tot een betere overleving te leiden dan het opeenvolgend toedienen van deze drie middelen. Omdat een combinatie van twee middelen meer bijwerkingen geeft dan een enkel middel, geeft deze laatste strategie minder bijwerkingen voor de patient tot gevolg.
Het resultaat van de studie heeft tot een verandering van de standaardbehandeling geleid, namelijk een ander en meer economisch gebruik van chemotherapie in de standaardbehandeling van patienten met uitgezaaide dikkedarmkanker. Hoewel een formele kosten-effeciviteitsanalyse nog niet is uitgevoerd, kan dit resultaat ook interessant zijn voor beleidsmakers in de gezondheidszorg, omdat dikkedarmkanker een van de meest frequent voorkomende vormen van kanker is en de kosten van behandeling hoog zijn.

Curriculum vitae

Miriam Koopman (Hengelo, 1975) studeerde Geneeskunde in Nijmegen. Bovenstaand onderzoek verrichtte ze op de afdelingen Medische Oncologie en Pathologie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Universitair Centrum voor Oncologie. In 2007 kreeg ze voor dit onderzoek het dr. I.B.M. Frye Stipendium. Ze is in opleiding tot internist in het UMC Utrecht, met als aandachtsgebied medische oncologie. Op 1 november hoopt ze de specialisatie tot internist voltooid te hebben.

Promovendus/a

mw. drs. M. Koopman
Proefschrift

Towards an optimal use of chemotherapy in advanced colorectal cancer patients
Promotor(es)

prof. dr. C.J.A. Punt
prof. dr. J.H.J.M. van Krieken
Datum

vrijdag 13 november 2009
Tijd

12.00 uur
Locatie

Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: UMCN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen