Risico-inschatting en afhandeling van prikaccidenten

Array

injectie blauwDe term prikaccidenten is een verzamelnaam voor prik-, snij-, bijt- en spatongelukken. Ze vormen een potentieel gevaar voor overdracht van chronische bloedoverdraagbare infecties zoals hepatitis B, C en hiv. Minstens 15.000 van deze accidenten komen jaarlijks voor in Nederland, waarvan een groot deel plaats vindt in de gezondheidszorg. Er is kennis en ervaring nodig om het risico van een specifiek prikaccident in te schatten. Het instellen van een telefonisch meldpunt bewijst een goede manier te zijn om prikaccidenten op een kwalitatief goede manier af te handelen en te registreren.

Op nationaal niveau moet er meer aandacht komen voor prikaccidenten. Het is belangrijk om prikaccidenten te melden. Goede rapportage en registratie zijn essentieel voor de ontwikkeling van preventiestrategieen en voor de evaluatie van het bestaande protocol.

Werkgevers moeten meer aangespoord worden om goede afhandeling van prikaccidenten in hun instellingen te garanderen. Hepatitis B-vaccinatie en veilige materialen moeten actief ter beschikking worden gesteld.
Curriculum vitae
Paul van Wijk (Beesel, Limburg, 1962) voltooide de verpleegkundige vervolgopleiding oncologie, en de master Epidemiologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Vanaf 2001 werkt hij als projectcoördinator van het Regionaal Meldpunt Prikaccidenten in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en als ziekenhuishygienist bij de GGD Hart voor Brabant. Tussen 2006 en april 2009 was hij ook projectleider voor het Nationaal Hepatitis Centrum in Amersfoort. Bovenstaand onderzoek is begeleid vanuit de afdeling Medische Microbiologie van het UMC St Radboud.

Promovendus/a; drs. P.T.L. van Wijk
Proefschrift: Improving the management of blood exposure accidents in The Netherlands
Promotor(es)

prof. dr. A. Voss
Copromotor(es)

dr. P.M. Schneeberger
Datum: woensdag 18 november 2009
Tijd: 13.30 uur

Bron: UMCN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen