Vaccinatieprogramma: extra werk voor huisartsen verschilt per wijk

Array

vaam-250-165Het percentage inwoners met een verhoogd risico op complicaties door de Mexicaanse griep loopt uiteen van 63 tot 3 procent per buurt. De extra werkdruk door de vaccinatiecampagne verschilt hierdoor sterk per huisartsenpraktijk.

De vaccinatieprogramma’s tegen de griep zijn in volle gang. Naast de reguliere risicogroepen die ieder jaar gevaccineerd worden, krijgen dit jaar ook andere risicogroepen een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep (AH1N1). Organisatorisch vereisen de vaccinatieprogramma’s meer aandacht dan voorgaande jaren. Huisartsenpraktijken nemen extra personeel aan en plannen extra dagen in om patienten te vaccineren. Deze extra maatregelen zijn vooral nodig in gebieden met een hoog percentage inwoners met een verhoogd risico, zoals mensen van 60 jaar en ouder of mensen met een chronische aandoening. Het aantal inwoners met een verhoogd risico is per gemeente, wijk of buurt te berekenen met de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM) van het NIVEL en de NPCF. Deze zorgvraagmonitor brengt de vraag naar eerstelijnszorg per gebied online in beeld.

Wijken met veel extra werklast
De drie gebieden met het hoogste percentage inwoners met een verhoogd risico zijn: Boulevard Spuikom en Vredehof Zuid (gemeente Vlissingen), waar 64% van de inwoners bestaat uit ouderen of chronisch zieken, Emmen Centrum met 62% en Stadskanaal Centrum met 61%.

Wijken met weinig extra werklast
Niet in alle gebieden in Nederland zorgen de vaccinatieprogramma’s voor veel extra werklast. De drie buurten met het laagste percentage ‘risico-inwoners’ zijn: Houthavens (gemeente Amsterdam) met slechts 3% van de inwoners die gevaccineerd moeten worden voor de Mexicaanse griep, de Omval (gemeente Amsterdam) met 5% en Binnenstad-West (gemeente Groningen) met 5%.

Zorgvraag
Het verschil in percentage inwoners met een verhoogd risico per gebied is groot. Met de zorgvraagmonitor VAAM kunnen beroepsoefenaars uit de eerstelijnszorg inzicht krijgen in de zorgvraag, in dit geval naar huisartsenzorg. De VAAM geeft bovendien ook inzicht in onder meer de vraag naar farmaceutische zorg, fysiotherapie en verloskundige zorg. Zie voor deze informatie www.nivel.nl/vaam.

risico inwoners

‘Risico-inwoners’
Bovenstaande tabellen geven de tien gebieden in Nederland met het hoogste en het laagste percentage ‘risico-inwoners’ weer. Inwoners zijn als ‘risico-inwoner’ geclassificeerd als zij ouder zijn dan 60 jaar of een chronische aandoening hebben, zoals astma/COPD, diabetes en hoge bloeddruk.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen