NZa: Kraamzorg en verloskunde klaar voor vrije prijzen

Array

verloskundigeDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert de minister van VWS om de prijzen van Eerstelijns verloskundige zorg en kraamzorg vrij te geven. Dit kan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de geboortezorg verbeteren en innovatie stimuleren. Uit een marktanalyse en overleg met betrokken partijen concludeert de NZa dat liberalisering per 2011 mogelijk is. Als de minister lopende trajecten als de stapsgewijze verhoging van het verloskundetarief en de implementatie van het advies van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte eerst wil afronden, adviseert de NZa de tarieven per 2013 vrij te geven. Ook adviseert zij om de markten voor eerstelijns verloskundige zorg en kraamzorg gelijktijdig te liberaliseren omdat deze zorg nauw met elkaar samenhangt.

De NZa is voorstander van liberalisering als dit in het belang is van de consument. De markt moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als zij bijvoorbeeld voldoende transparant is en er voldoende aanbieders zijn, kunnen vrije prijzen de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg verbeteren. Zo kunnen kraamzorgaanbieders of verloskundigen voor een hogere kwaliteit een hogere prijs vragen, waardoor het loont om te investeren in vernieuwing en verbetering van de zorg.  Daarnaast kan concurrentie leiden tot meer klantgerichtheid en een daling van de kosten. Een andere belangrijke reden om de prijzen vrij te geven, is dat vrije prijsvorming bijdraagt aan een betere afstemming tussen vraag en aanbod. Bij kraamzorg is dit nodig omdat het tekort aan kraamverzorgenden een regelmatig terugkerend probleem is. Vrije prijzen maken een betere beloning in tijden van schaarste of in een bepaalde regio mogelijk. Hierdoor kan het beroep van kraamverzorgende aantrekkelijker worden gemaakt.

De NZa adviseert de minister de transparantie van de verloskundige zorg verder te verbeteren door prestatie-indicatoren te ontwikkelen die verschillen in kwaliteit tussen verloskundigen(praktijken) zichtbaarder maken voor de consument. In de kraamzorg zou het voor consumenten transparanter moeten worden, hoeveel zorg zij op basis van het Landelijk Indicatie Protocol vergoed krijgen en waarom.

Bijlage:

Bron: NZa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen