Medicalfacts feliciteert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen met 700e hamerslag

Array

hamer 1Vandaag is de 700e vergadering van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. De eerste vergadering van Het College (toen nog ter beoordeling van verpakte geneesmiddelen) werd gehouden op 30 augustus 1963. Op de agenda stonden toen 3 geneesmiddelen: Dihydrostreptomycine, Emesafene en Marzine.
Tegenwoordig staan er per vergadering zo’n 10 geneesmiddelen (of geneesmiddelgroepen) op de agenda. Het gaat niet alleen om registratie-aanvragen; ook wijzigingen in het dossier van een geneesmiddel of gemelde bijwerkingen kunnen ter vergadering komen. MedicalFacts feliciteert het CBG dan ook met deze mijlpaal. Leuk om te lezen dat dat onder andere Emesafene op de eerste agenda stond. Ik heb dit middel voor zwangerschapsbraken als artsenbezoeker nog vertegenwoordigd. De tijd vliegt………….op naar de volgende 700!


Een Collegevergadering duurt gemiddeld 4 uur. De langste vergadering in de geschiedenis van Het College was de 694e: deze duurde 6 uur en 3 minuten. Het woordelijke verslag van deze vergadering telde 98 pagina’s.

Wat doet Het College?

Het korte antwoord is dat het College beoordeelt of geneesmiddelen op de Nederlandse markt mogen komen en blijven. Anders gezegd: het College geeft toestemming aan farmaceutische bedrijven om geneesmiddelen in de handel te brengen die door artsen kunnen worden voorgeschreven of – via apothekers en drogisterijen – door patienten gekocht.

Een andere belangrijke taak is geneesmiddelenbewaking. Geneesmiddelenbewaking is gericht op het zo snel en volledig mogelijk in kaart brengen en communiceren van de mogelijke risico’s van een geneesmiddel vanaf het moment dat dit in de praktijk wordt ingezet. Het CBG geeft zowel wat betreft methode-ontwikkeling als praktische uitvoering grote prioriteit aan geneesmiddelenbewaking.

Het College bestaat uit een voorzitter en zestien Collegeleden; dit zijn medisch-specialisten, ziekenhuisapothekers, hoogleraren en andere deskundigen die de functie van Collegelid naast hun hoofdfunctie vervullen. Voorzitter en leden worden benoemd door de Minister van VWS. Er zijn 8 secretarissen.

Ontstaan
Tot 1963 kon iedere fabrikant elk willekeurig geneesmiddel op de markt brengen. In 1963 is een toelatingsbeleid ingevoerd, mede naar aanleiding van een Thalidomide (Softenon) affaire. Softenon, een onschuldig geacht slaapmiddel dat ook werd aangeprezen tegen ochtendmisselijkheid tijdens zwangerschap, bleek ernstige schade te kunnen toebrengen aan het ongeboren kind. De ontwikkeling van wetgeving kwam door het Softenon drama in een stroomversnelling en resulteerde o.a. in de oprichting van het CBG.

Bron: CBG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen