Volgens Greenpeace is de kerncentrale Petten onveilig en moet sluiten

Array

medische-isotopenNederland in 2001 ontsnapt aan Meltdown in Petten
Nederland is acht jaar geleden aan een kernramp ontsnapt. In 2001 was de reactor van Petten bijna gesmolten. Het gevaar ontstond tijdens een stroomstoring. In het donker schakelden medewerkers een noodkoelsysteem per ongeluk uit in plaats van aan. Alleen doordat de stroom weer op gang kwam, werd een meltdown voorkomen. Oud ECN directeur Frans Saris onthult dit in zijn boek ‘Darwin meets Einstein’.”Als de stroomuitval langer had geduurd, had dat geleid tot een meltdown en een desastreuze ramp“. In het rapport van de Inspectie Kernfysische Dienst staat bij de melding van het incident echter niets over zo’n gevaarlijke situatie. Het incident vond plaats op 16 november 2001, maar werd pas een jaar later gemeld. De Kernfysische Dienst deed het bijna-ongeluk af met de melding dat er “geen sprake is geweest van een onveilige situatie”.Volgens Greenpeace toont de hele zaak aan dat de kerncentrale onveilig is en dat hij dicht moet. Dit zou wederom leiden tot een ernstig tekort van medisch isotopen. Het kabinet heeft de Nuclear Research & consultancy Group (NRG) in februari 2009 toestemming gegeven om de Hoge Flux Reactor in Petten tijdelijk weer in bedrijf te nemen. Omdat er een acuut wereldwijd tekort aan radioactieve medische isotopen was ontstaan. Petten is een belangrijk leverancier van medisch isotopen. NRG heeft wel extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen, maar voldoet voldoet aan de huidige vergunningvoorwaarden. VROM laat weten dat Petten wel veilig is.

In augustus 2008 is de reactor niet opgestart nadat bij het groot onderhoud en inspecties een gasbellenspoortje in het primaire koelwatersysteem werd ontdekt. Daardoor was het noodzakelijk de veiligheid van het systeem opnieuw te analyseren. Op basis van een onderzoeksprogramma en veiligheidsstudies zijn inmiddels afdichtingen en een detectiesysteem aangebracht, waardoor veilig opstarten van de reactor mogelijk is.

De conclusie dat de reactor voldoende veilig is wordt gestaafd door een onderzoek van de Kernfysische Dienst (KFD) van de VROM-Inspectie Dit is bevestigd door de Belgische zusterorganisatie van de KFD, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Een onafhankelijk team van internationale experts van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) zal zich tijdens de eerste productiecyclus ter plekke van de situatie op de hoogte stellen. De reactor zal direct worden stilgelegd als een onregelmatigheid wordt geconstateerd.

Het ministerie van VWS dient vóór iedere productiecyclus (van circa 4 weken reactorbedrijf) de noodzaak van de productie van medische isotopen aan te geven. Met NRG is afgesproken dat de reactor zo spoedig mogelijk wordt gerepareerd, zodat normale bedrijfsvoering gewaarborgd is. De reparatie is ingewikkeld. De voorbereiding ervan zal naar verwachting een jaar in beslag nemen en zouden dus begin 2010 gereed moeten zijn.

Kamerstukken

Achtergrondinformatie bij Kamerstukken

Verzoek NRG

Bron: Greenpeace, VROM & Telegraaf

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen