NIP niet gerust op een veilig en betrouwbaar EPD

Array

veiligheid EPDNIP gesprekspartner Eerste Kamer over EPD
Het NIP is geselecteerd voor de expertmeeting op 9 december op basis van een position paper dat wij eerder deze maand aan de Eerste Kamer stuurden. Daarin stellen zij geen principieel tegenstander te zijn van elektronische uitwisseling van clientgegevens. Ook het NIP vindt dat de noodzakelijke randvoorwaarden voor een zorgvuldige invoering van het EPD nog onvoldoende zijn. De ‘Wet op het EPD’ raakt direct aan de privacy van de client, de vertrouwensrelatie tussen client en zorgverlener en het beroepsgeheim van professionals.
Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is van mening dat het huidige wetsvoorstel zorgverlener en client op een onverantwoorde manier blootstelt aan inbreuken op deze fundamenten. In de visie van het NIP biedt het wetsvoorstel onvoldoende waarborgen voor psychologen die zich willen houden aan de Beroepscode voor Psychologen. Deze beroepscode is het fundament van onze vereniging waarvan ruim 13.000 psychologen lid zijn. Alle leden zijn gehouden aan de Beroepscode voor Psychologen. Onder de nieuwe wet zouden onze leden de gegevens van hun clienten niet kunnen beveiligen en beschermen zoals de Beroepscode dat van hen eist.
De discussie over beroepsgeheim en privacy lijkt door het ministerie van VWS ondergeschikt te worden gemaakt aan het belang van ict-ontwikkelingen in de zorg. In de overtuiging van het NIP dienen juist in de zorg de ict-ontwikkelingen te worden gestuurd door fundamentele waarden en ethiek. In deze position paper wordt in vier paragrafen nader ingegaan op de bezwaren tegen overhaaste invoering van het EPD.

U kunt de position paper hier lezen.

Bron: NIP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen