Zorggroep is verlengstuk van zorgverzekeraar

Array

onderhandelenDe eerstelijn realiseert haar doelen voor langdurig zieken in dorpen, buurten en wijken. Daar vinden consulten en visites plaats. Daar trainen patienten hun nieuwe gezonde leefstijlen. Daar monitoren professionals het beloop van de chronische aandoening aan de hand van klinische indicatoren. Daar vindt ook het multidisciplinair overleg plaats tussen eerstelijners. Dit alles gebeurt niet in zorggroepen. Dat zijn vooral administratieve eenheden die soms een halve stad of regio met wel honderd huisartsen en fysiotherapeuten omvatten.

Voor de zorgverzekeraars zijn de zorggroepen gemakkelijk. Zij hoeven niet meer te onderhandelen met afzonderlijke maatschappen, groepspraktijken en gezondheidscentra. Die onderhandelen voortaan met de leiding van de zorggroep. Zo gezien is een zorggroep een verlengstuk van de zorgverzekeraar. Het is de vraag of deze laatste dit moet willen. Wil de zorgverzekeraar inderdaad de contacten voortaan lopen via de zorggroep? Of wil zij rechtstreeks contact met de eerstelijnsverbanden in dorpen, buurten en wijken?

Dit totale dilemma kwam aan de orde tijdens de bijeenkomst van de masterclass Geïntegreerde Eerstelijn die op woensdagmiddag 25 november plaatsvond. Docenten en deelnemers kwamen er die middag niet uit. Aan de ene kant is het ondoenlijk voor een zorgverzekeraar om al die contacten met de eerstelijn op buurt- en wijkniveau te onderhouden. Aan de andere zet de zorggroep de zorgverzekeraar op afstand van de plek waar de doelrealisatie plaatsvindt. Tot zover dit bericht.

In maart 2010 starten Raedelijn (dat is de Utrechtse ROS voor de eerstelijn) en het JuliusCentrum een tweede Masterclass Geïntegreerde Eerstelijn. Zij doen dat al in maart en niet in september vanwege de grote belangstelling. Er zijn nog twee van de zestien plaatsen beschikbaar. Wilt u ook brainstormen bijvoorbeeld over de vraag hoe de relatie tussen eerstelijn en zorgverzekeraars moet worden? Wilt u ook deelnemen aan de Masterclass in maart 2010, die ook twaalf middagen omvat? Stuur dan een mail naar Masterclass organisator Inge Kuurman op [email protected]

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen