Congres over resultaten onderzoek naar psychosen

Array

umcgUMCG legt verantwoording af aan patienten
Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG organiseerde op 18 december een congres voor patienten en betrokkenen over de stand van zaken van onderzoek naar psychosen. Hiermee laat het UCP zien wat zij doet met de uitkomsten van het onderzoek waaraan patienten en hun familie deelnemen. Het is de derde keer dat het congres plaatsvindt. Deze keer wordt met het congres ook het gezamenlijk jubileumjaar afgesloten van patientenvereniging Anoiksis, familievereniging Ypsilon, Verwenzorg Nederland en de Schizofreniestichting.

Welke invloed hebben genetische factoren en de omgeving op de ontwikkeling van een psychotische stoornis? En hoe kunnen we met MRI-scans en magnetische stimulatie hersenactiviteit in kaart brengen en beïnvloeden om de behandeling van psychosen te verbeteren? Op deze en andere vragen zullen deskundigen tijdens het congres antwoord geven. Daarnaast zal een deel van de onderzoeken waaraan patienten, partners of familieleden hebben deelgenomen, gepresenteerd worden. Het gaat daarbij om onderzoek dat het UCP van het UMCG samen met regionale GGz-instellingen en andere academische centra heeft uitgevoerd.

Sprekers
Een van de sprekers was psychiater en onderzoeker Richard Bruggeman van het UCP. Hij belicht de GROUP (Genetic Risk and Outcome of Psychosis)-studie; een in 2003 gestart, tienjarig landelijk onderzoek naar kwetsbaarheid en veerkracht bij psychosen. André Aleman, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie bij het NeuroImaging Center van het UMCG, lier zien hoe transcraniele magnetic stimulation (TMS) en neuroimaging gebruikt kunnen worden als methoden om de behandeling van psychosen te verbeteren.

Jubileum
Met een kamelentocht gaven Anoiksis (15 jaar), Ypsilon (25 jaar), Verwenzorg (10 jaar) en de Schizofreniestichting (10 jaar) begin 2009 in Poortugaal bij het Delta Psychiatrisch Centrum het startsein voor een regionale estafette. Doel was om in de GGz-regio’s met diverse activiteiten stil te staan bij de jubilea van de genoemde organisaties en aandacht te vragen voor het onderwerp psychosen. Met een terugblik wordt het jubileumjaar afgesloten.

Bron: UMCG

Recente artikelen