Jaaroverzicht 2009 MedicalFacts

0
531

een nieuw jaarHet is weer de tijd van het jaar dat iedereen terugkijkt op het afgelopen jaar en dat vrijwel iedereen de onweerstaanbare drang voelt om lijstjes samen te stellen. Zo ook bij MedicalFacts. Het zal niemand verbazen dat vooral griep domineert in dit lijstje.  Varkensgriep werd in 2009 vooral bekend door een serie uitbraken onder mensen in Mexico. En het virus kreeg daarna ook direct de naam Mexicaanse griep Deze specifieke variant, het subtype van het influenza A-virus H1N1. De nieuwe variant werd overigens in eerste instantie niet eens bij varkens teruggevonden . En natuurlijk ging iedereen ook op zoek naar de Symptomen Mexicaanse griep / verschijnselen van Nieuw influenza A / H1N1 en deze komen sterk overeen met een gewone griep: koorts, spierpijn, keelpijn, hoest, niezen en vermoeidheid.

In maart 2009 dook het virus op in Mexico, waarna het zich al snel verspreidde naar andere landen. De nieuwe variant bleek al snel ongevoelig voor veel van de gebruikelijke medicijnen bij influenza en wordt daarom beschouwd als een voor mensen gevaarlijke vorm van griep Media en overheden gebruiken de naam ‘Mexicaanse griep’. Omdat de benaming negatief zou kunnen uitpakken voor de varkens. Later werd de naam Nieuwe Influenza A/H1N1 geintroduceert maar de media bleef de naam Mexicaanse Griep gebruiken. Ook de WHO heeft de naam inmiddels al  wereldwijd aan gepast. In Nederland is op 30 april 2009 de eerste bevestigde besmetting geconstateerd bij een 3-jarig kind dat op 27 april terugkeerde uit Mexico. Massaal werd er op internet gezocht. Iedereen wilde weten wat de  Varkensgriep is, hoe  je het kreeg, hoe kan je het voorkomen en hoe wordt het behandeld.  Maar eerst moest natuurlijk worden aangetoond wie de ziekte had en een Nieuwe test van het Nationaal Influenza Centrum kon griep antistoffen onderscheiden. Toch ontstond er in het loop van het jaar Onduidelijkheid bij zwangere vrouwen over griepprik en de effecten van het  Nieuwe Influenza A (H1N1), Mexicaanse griep en borstvoeding en zwangerschap. Al snel was er een vaccin gevonden en werden risicogroep geselecteerd. Nadat vooral jonge kinderen getroffen werden werd ook besloten om ook jonge kinderen te vaccineren.  Maar voordat het tot vaccineren kwam, werden op webfora tegen de mexicaanse griepprik gewaarschuwd voor de schadelijk effecten van het vaccin. Het Vaccin zou kwik bevatten, de prik was erger dan de de kwaal. er werd zelfs gespeculeerd dat het vaccin Weapons of Massdestruction zouden zijn. Zelfs bij  Pauw & Witteman ging met in de fout en verstrekte men foutieve informatie over de griep. Uiteindelijk bleek de griep mee te vallen en bleken de bijwerkingen vaccinatie Mexicaanse griep niet verontrustend.

En ook de Q-koorts zorgde voor veel nieuws en verspreidde zich door heel Zuid- Nederland. Begin juni 2009 waren er al meer dan 1100 besmettingen gerapporteerd, medio augustus waren al meer dan 2000 mensen besmet. Tot eind november liepen dit jaar bijna 2300 mensen Q-koorts op. Tot nu toe (december 2009) zijn er dit jaar zes mensen met de ziekte overleden. Sinds april 2009 worden geiten verplicht gevaccineerd. In december heeft de overheid besloten dat alle drachtige geiten en schapen en de bokken en rammen op besmette bedrijven vanaf 21 december 2009  geruimd zullen worden. de verwachting is dat de q-koorts ook de eerste heft van 2010  het nieuws zal gaan domineren.

En er was nog klein groot nieuws. Het dappere meisje  Richelle Laurijsen met haar strijd tegen het schelden met kanker. Ze vond dat het scheldwoord ‘kanker’ uit de Nederlandse taal moet verdwijnen en begon daar in oktober de campagne “Kanker verziekt je taal” voor. Volgens haar is het gebruik van het woord kwetsend voor mensen die de ziekte hebben. Het Harderwijkse meisje overleed eind november aan de gevolgen van kanker. Richelle had botkanker. Ze overleed op 16-jarige leeftijd.

Verder was natuurlijk nieuws over de Samenwerkingsafspraken in de kraamzorg. Die hadden het ook dit jaar zwaar.Na veel gedoe was er ook eindelijk een cao gehandicaptenzorg. Daarnaast werd bekend dat teken vaker ziekte de van Lyme veroorzaken en vooral in de eerstelijn kreeg men door het warme weer van afgelopen zomer veel aanloop door wespensteken. En de GGD Amsterdam is in 2009 ernstig bezorgd over toename soa’s. En er was een hoop ophef over het HPV vaccin. Veel meisjes lieten zich niet vaccineren voor baarmoederhalskanker. Het RIVM concludeerde dat de campagne rondom de vaccinatie had gefaald. Verder had IGZ haar handen vol aan misstanden bij ZBC’s Acura en de Citykliniek. De ene na de andere sluiting. Nog nooit hebben we zoveel sluitingen gehad. Verder ging er in het zorgmanagement een hoop mis, ik noem Philadelphia en Meavita. Ik was er het nieuws van het Westfriesgasthuis in Hoorn, dat meldde dramatische dood baby niet bij IGZ.

De zorg kreeg weer te maken met bezuinigingen. Specialisten werden gekort en ook het budget van huisartsen werd weer geminimaliseerd. En als extra financiele ramp voor de huisarts ging LHV Declaratie Direct (LDD) ook nog eens failliet. Verder was er veel te doen over het EPD, veel mensen en ook artsen stemden niet in met opname in een landelijk EPD.

En tijdens de jaarlijkse Pink Ribbon Award Gala schitterde Sylvie van der Vaart. Op 16 juni 2009 werd bekend dat ze borstkanker heeft. Een maand eerder was de kanker in een vroeg stadium ontdekt. Ze werd  geopereerd en kreeg preventieve chemotherapie waardoor haar haar uitviel. De borstkankermaand was succesvol. En groot aantal initiatieven voor Pink Ribbon in oktober 2009 zorgde voor veel aandacht voor de ziekte.

Kortom een bewogen jaar. MedicalFacts had ook wel wat hoogte- en dieptepunten dit jaar. Na een aantal scoops kregen we te maken met bedreigingen en claims. Maar dat schijnt erbij te horen. Zonder claims en flinke bedreigingen schijn je er niet bij de grote jongens te horen. Dus we zien het maar als bewijs van onze succesjes. en die waren er dit jaar zeker. Wa kwamen zelfs op de shortlist voor een Dutch Bloggie in  de categorie voor Gezondheid & Sport. Een sportblog ging uiteindelijk met de eer strijken. De uitreiking van de Dutch Bloggies was in het Paard van Troje en was een leuke en amusante avond. En we bereikten een pagerank 6! Daarnaast was er voor Medicalfacts op 27 in de Weblog top 30 van Hyped. We sluiten het jaar dus mooi af. En niet zonder gevolgen. MedicalFacts zal in 2010 zelfstandig verder gaan als stichting. In 2010 zal MedicalFacts vertegenwoordigd worden door de  Stichting Medicalfacts.

Ik wens iedereen een gelukkig en vooral gezond 2010

kerstkaart medicalfacts

kaart medicalfacts