Inspectie heeft andere mening dan Gezonde Scepsis

Array

nefarmaHet rapport van Gezonde Scepsis over gezondheidsinformatie op internet is niet onverdeeld positief ontvangen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), die opdracht gaf tot dit onderzoek. Dat blijkt uit een brief die hoofdinspecteur Josée Hansen schreef aan Nefarma.

Nefarma riep de Inspectie in september met klem op afstand te nemen van het rapport, waarin Gezonde Scepsis op verkeerde gronden stevige kritiek leverde in de richting van farmaceutische bedrijven die via websites informatie geven over diverse ziektebeelden. ‘Verboden reclame’, oordeelde Gezonde Scepsis, en via onder meer het televisieprogramma Radar en dagblad Trouw werd die diskwalificatie breed uitgemeten. Nefarma noemde deze handelwijze in brieven naar de Inspectie ‘verwerpelijk en schaamteloos’. “We hebben de indruk gekregen dat Gezonde Scepsis het vooropgezette doel heeft nagestreefd om de farmaceutische industrie in een kwaad daglicht te stellen en zo imagoschade te berokkenen.”
Zelfreguleringsinstantie CGR liet algauw weten dat het door Gezonde Scepsis gehanteerde normenkader en de toepassing daarvan niet strookte met de bestaande normen en regels op het gebied van geneesmiddelenreclame. IGZ lijkt in haar brief nu datzelfde te zeggen: “Een eerste screening van de websites wijst uit dat de Inspectie op bepaalde punten een andere mening is toegedaan dan Gezonde Scepsis in haar rapport.”

Dat de IGZ als opdrachtgever van het onderzoek meer regie had moeten voeren over de bekendmaking van de resultaten, en zo alle media-ophef rond een ongefundeerd rapport had kunnen voorkomen, zoals Nefarma stelde, onderschrijft Hansen niet. “Gezonde Scepsis doet onderzoek en brengt rapportages in de openbaarheid. Deze rapportages beschouwt de Inspectie als relevante informatie en als belangrijk signaal vanuit de samenleving. Dit betekent evenwel niet dat de Inspectie de oordelen in de rapportages zelf heeft geveld en alle conclusies ook zelf heeft getrokken en onderschrijft.”

Op basis van de brief spreekt Nefarma de hoop uit op een vruchtbare dialoog met de Inspectie in 2010, zowel over de invulling van de inspectietaak als over de samenwerking tussen IGZ en CGR met betrekking tot de controle op de (zelf)regulering.

Bron: Nefarma

Recente artikelen