Grotere keus in eerstelijns psychologische zorg dankzij persoonsgebonden budget

Array

71147-64Verzekerden van Univé-VGZ-IZA-Trias krijgen vanaf 1 januari 2010 meer keuze uit kwalitatief goede zorgverleners op het gebied van eerstelijns psychologische zorg. Vanaf die datum kunnen zij vanuit de basisverzekering ook een beroep doen op onder meer HBO-psychologen, cognitief therapeuten en psychologen NIP. Het PGB (persoonsgebonden budget) eerstelijns psychologische zorg biedt hen die mogelijkheid. Univé-VGZ-IZA-Trias is de enige zorgverzekeraar die een dergelijk PGB hanteert.

Tot nu toe was de vergoeding van eerstelijns psychologische zorg vanuit de basisverzekering beperkt tot GZ-psychologen en eerstelijns psychologen. Mensen die bij andere psychologen in behandeling waren, moesten dit zelf betalen. Onder eerstelijns psychologische zorg vallen onder andere hulp bij relatieproblematiek, rouwverwerking, gedragsproblematiek en problematisch alcoholgebruik. Het gaat om psychosociale problematiek waarvoor een behandeling van ongeveer acht zittingen meestal voldoende is.

Het PGB van Univé-VGZ-IZA-Trias is een voortzetting van de landelijke PGB-pilot die de afgelopen twee jaar liep voor eerstelijns psychologische zorg en visuele hulpmiddelen. Deze pilot houdt per 1 januari op, maar Univé-VGZ-IZA-Trias kiest er voor om het PGB-aanbod voor eerstelijns psychologische hulp voort te zetten. Belangrijkste argument is de grotere keuze uit het grote aanbod van kwalitatief goede zorgverleners die verzekerden zo krijgen, zodat ze dichter bij huis of sneller geholpen kunnen worden.

Het PGB bedraagt maximaal 432 euro per jaar. Daarbovenop kan eventueel nog het budget uit de aanvullende verzekering komen. Om in aanmerking te komen voor een PGB, hebben verzekerden een verwijzing nodig van de huisarts (of, bij jeugdigen, van Bureau Jeugdzorg). Ze kunnen een PGB krijgen als ze dit schriftelijk aanvragen bij Univé-VGZ-IZA-Trias voorafgaand aan de behandeling. Bij goedkeuring krijgen ze het PGB uitgekeerd in de vorm van een voorschot.

Bron

Univé-VGZ-IZA-Trias

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen