MCL introduceert kinderpijnpaspoort

Array

kind pijnOp dinsdag 29 december 2009 wordt het eerste kinderpijnpaspoort overhandigd in het Medisch Centrum Leeuwarden. Dit paspoort is bedoeld voor kinderen die regelmatig naar het ziekenhuis moeten.

Bij kinderen is pijn verbonden aan negatieve emoties, zoals angst, verdriet en paniek die de pijn versterken. In dit paspoort kunnen kinderen aangeven wat ze wel en niet willen. Verpleegkundigen en/of artsen hebben de ruimte om een verslag te schrijven over het verloop van de medische handeling. Op deze manier weten iedereen wat goed of minder goed is gegaan. Door het pijnpaspoort krijgen zorgverleners een beter inzicht in de wensen en rituelen van een kind. Verder draagt het bij aan een verbetering van de communicatie. Hierdoor wordt er beter zorg op maat geleverd.

Kinderen geven aan een groter gevoel van controle te ervaren bij een onderzoek of behandeling. Zij voelen zich veiliger wanneer zij hun wensen en rituelen kunnen laten lezen. Volgens ouders heeft hun kind het gevoel dat er beter naar hen geluisterd wordt en hoeven ze hun verhaal niet steeds opnieuw te vertellen.

De verwachting is dat het pijnpaspoort voornamelijk geschikt is voor kinderen die regelmatig een medische handeling moeten ondergaan in het ziekenhuis, waarvoor zij regelmatig terug moeten komen. Bijvoorbeeld:

  • Kinderen met een chronische ziekte
  • Kinderen met gedragsproblemen
  • Kinderen met een beperking
  • Extreem angstige kinderen

De pedagogisch medewerker geeft het pijnpaspoort uit aan kinderen die geschikt zijn hiervoor. Zij geeft informatie aan het kind en ouder en adviseert bij het invullen. Het pijnpaspoort blijft het eigendom van het kind en kan ook gebruikt worden op andere afdelingen.

Bron: MCL

Recente artikelen