Gezichtsbedekking gewoon uit in spreekkamer

Array

Boerka aan de kapstokKunnen huisartsen patienten weigeren die een boerka dragen? ‘Om medische redenen wel,’ zegt huisarts Rob Oudkerk. ‘Gezichtsbedekking staat een goed onderzoek in de weg’ aldus het oud PvdA-kamerlid in het AD. Of het nu een boerka, integraalhelm, bivakmuts of spiegelende zonnebril is, het belemmert de communicatie. Oudkerk reageert hij op het incident in Utrecht. Daar weigerde een huisarts onlangs een moslima zijn spreekkamer binnen te laten vanwege haar burka. Het lijkt erop dat steeds meer artsen moeite hebben met moslima’s die zich alleen willen laten behandelen door een vrouw en die een boerka of een nicap dragen.”Voor een goede behandeling van een patient is communicatie essentieel. Daarom mag een arts in de spreekkamer vragen om de boerka uit te doen”, aldus Paul Rijksen, algemeen directeur van de KNMG. Hij reageert daarmee op een incident in een Utrechtse huisartsenpost, zo laat Rijksen aan artsennet weten. Ongerustheid is soms letterlijk van het gezicht van de ouders af te lezen. Gezichtbedekking kan de communicatie belemmeren en dus schadelijk zijn voor de patient. Volgens Rijksen had de arts de moeder wel moeten toelaten tot de spreekkamer maar de moeder had in die beslotenheid van de spreekkamer en in het belang van het kind de boerka of nicap uit te doen.’

Het aantal acute situaties waarin mannelijke artsen op religieuze of culturele gronden de toegang wordt ontzegd tot vrouwelijke patienten neemt toe, blijkt uit een steekproef van het vakblad Medisch Contact onder ziekenhuisdirecteuren. In enkele gevallen werd de specialist zelfs door mannelijke familieleden fysiek bedreigd.

Moslima’ s, die een gezichtsbedekking dragen en vragen om een vrouwelijke arts baseren zich op de religieuze leefregel dat man en vrouw zich moeten bedekken voor anderen. Echter artsen zijn er om patienten te helpen, ongeacht geslacht, afkomst, maatschappelijke status, huidskleur en seksuele voorkeur. Vanuit het perspectief van de gelijke behandeling moet de Boerka in de beslotenheid van de spreekkamer gewoon uit! 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen