Huisartsen starten acties tegen bezuinigingen Klink

Array

dure-geneesmiddelen1De patient moet voortaan naar de behandelend specialist voor herhaalrecepten. Dat is lastiger voor de patienten – en doorgaans duurder – maar volgens de huisartsen kan het niet anders. Volgens het kabinet vervult de huisarts een cruciale rol binnen de gezondheidszorg maar na al een aantal jaren van bezuinigingen bij de huisarts worden deze in 2010 wederom gekort. Het kabinet maakt het huisartsen onmogelijk hun rol van poortwachter en regisseur van de zorg optimaal te vervullen. Klink wil de huisartsen korten met 187 miljoen per jaar. Daarvan moet 127 miljoen worden opgebracht door huisartsen zoveel als mogelijk goedkope medicijnen te laten voorschrijven. De huisartsen komen in opstand tegen de bezuinigingen die minster Ab Klink van Volksgezondheid wil gaan doorvoeren. Om de 187 miljoen bezuinigingen te halen, is het onder meer de bedoeling dat huisartsen minder dure geneesmiddelen gaan voorschrijven. De maatregelen betekenen onder andere dat patienten met een herhaalrecept voor dure patentgeneesmiddelen worden terugverwezen naar de voorschrijvend specialist. De huisartsen  hebben daarom besloten de druk op het kabinet de komende maanden op te voeren om hen te weerhouden van verdere bezuinigingen.

Bart Meijman, voorzitter van Huisartsenkring Amsterdam, heeft Radio 1 te woord gestaan over de maatregelen die huisartsen nemen tegen de bezuinigingen: “Wij zullen het zo proberen te organiseren dat patienten er zo min mogelijk last van hebben. Maar patienten moeten zich wel realiseren: als er 187 miljoen bezuinigd moet worden op de huisartsenzorg, dan zal de service nog veel slechter gaan worden.

Beluister het gesprek met Bart Meijman.

Hebben patienten meer van die – dure – medicijnen nodig, dan konden ze tot nog toe bij de huisarts terecht voor een herhaalrecept. In de  nieuwe opzet wordt de huisarts volgens de artsen dus ‘gestraft’ voor het uitschrijven van de dure herhaalrecepten van specialisten. Om de patienten niet met de maatregel te overvallen, verstrekken ze aan wie dat nodig heeft nog één keer een herhaalrecept voor specialistenmedicijnen, maar daarna niet meer.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen