Haïti: rond 900 slachtoffers van aardbeving opgevangen

Array

De teams van Artsen zonder Grenzen die al in Haïti werkten, hebben op diverse plaatsen al zo’n 900 aardbevingsslachtoffers behandeld. Bij de beschadigde klinieken van de organisatie zijn tenten opgezet om patienten op te kunnen vangen.

Brandwonden
Het gezondheidscentrum van Artsen zonder Grenzen in de sloppenwijk Martissant van de hoofdstad Port-au-Prince moest geevacueerd worden. Het gebouw was na de beving beschadigd en instabiel geworden. De patienten verblijven nu in tenten op het terrein van het centrum. De medische staf heeft al tussen de 300 en 350 mensen ook uit andere delen van de stad opgevangen, vooral voor verwondingen en botbreuken. Onder hen zijn 50 mensen met soms ernstige brandwonden van gasflessen die zijn ontploft in instortende huizen.

Ernstig beschadigd
In de Pachot revalidatiekliniek zijn nog eens tegen de 400 mensen behandeld en in tenten bij een kantoor van Artsen zonder Grenzen in Petionville zijn zeker 200 gewonden opgevangen. Nog meer mensen krijgen hulp in wat nog staat van de Solidarité kraamkliniek, die ernstig beschadigd is.

Solidariteit
Noodhulpcoördinator Stefano Zanini van Artsen zonder Grenzen was de hele nacht op, om de toestand in de stad te verkennen en de staat van de medische voorzieningen te bekijken: ‘De situatie is chaotisch. Ik heb 5 medische centra bezocht, waaronder een belangrijk ziekenhuis. De meeste werkten niet meer. Een groot aantal is beschadigd en ik heb een verontrustend groot aantal doden gezien. In een aantal delen van de stad is de stroom uitgevallen. De mensen hebben zich op straat verzameld rond vuurtjes. Ze proberen elkaar te helpen en te troosten. Toen ze zagen dat ik van Artsen zonder Grenzen was, vroegen ze om hulp, vooral voor hun gewonden. De mensen op straat zijn erg solidair met elkaar’.

Dakloos

Hans van Dillen, een andere noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen, bevestigt dat Port-au-Prince de ramp helemaal niet aan kan. ‘Er zijn honderdduizenden mensen die op straat moeten slapen omdat ze dakloos zijn geworden. We zien open botbreuken en hoofdwonden. Het probleem is dat we op dit moment niet door kunnen verwijzen naar goede chirurgische zorg.’

Veldhospitaal
Artsen zonder Grenzen is bezig meer hulpverleners naar het land te sturen. Rond de 70 van hen worden in de komende dagen in het land verwacht. Verder stuurt Artsen zonder Grenzen een veldhospitaal met 100 bedden en twee operatiekamers. Ook nierspecialisten zitten in het team. Zij kunnen de gevolgen van beknelling behandelen. Uit lichaamsdelen die bekneld raken, komen afvalstoffen in het bloed die de nieren kunnen aantasten.

Transport moeizaam
De transportverbindingen met Haïti functioneren moeizaam en het is nog niet duidelijk of de hulpgoederen en medewerkers via de naburige Dominicaanse Republiek moeten worden aangevoerd. Artsen zonder Grenzen is bezorgd over het lot van een aantal van haar 800 medewerkers in Port-au-Prince. Door de chaos en het wegvallen van het telefoonverkeer is er nog niet met iedereen contact geweest.

Bron: AzG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen