Preventieve antibiotica voorkomen geen infectie met Pseudomonas

Array

Behandeling met preventieve antibiotica bij kinderen met taaislijmziekte voorkomt geen infecties met Pseudomonas-bacterien. Dat concludeert Gerdien Tramper-Stranders in haar proefschrift.

Chronische longinfecties met de Pseudomonas-bacterie zijn erg ongunstig voor patienten met taaislijmziekte. Tramper-Stranders onderzocht 65 kinderen met taaislijmziekte zonder Pseudomonas-infectie. De helft kreeg gedurende 3 jaar regelmatig preventieve antibiotica, de andere helft een placebo. Na afloop van deze periode bleek geen gunstig effect van de preventieve antibiotica.

Gerdien Tramper-Stranders werkt sinds oktober 2004 bij de afdeling kinderlongziekten als arts-onderzoeker. Voor het Pseudomonas Opsporing en Preventie (POPeye)-project onderzoekt zij de vroege opsporing en preventie van Pseudomonasinfecties bij kinderen met CF.

Doel
Het doel van het onderzoek is:
• betere diagnostiek om een eerste infectie met Pseudomonas aan te tonen;
• een behandeling ontwikkelen waarmee we blijvende infectie met Pseudomonas kunnen uitstellen of voorkomen;
• inzicht verkrijgen in welke patienten een groter risico hebben op chronische infecties met Pseudomonas.
Dit onderzoek is bedoeld voor CF-patienten bij wie nog geen Pseudomonas is gekweekt of bij wie minimaal 1,5 jaar geleden voor het laatst een Pseudomonas is gekweekt.

Onderzoeksmethode
Pseudomonas is een belangrijke boosdoener bij CF-patienten. Daarom willen we zo veel mogelijk voorkomen dat deze bacterie zich gaat nestelen in de longen van CF-patienten. We doen dit door patienten die nog geen Pseudomonas-bacterien bij zich hebben iedere 3 maanden een antibioticakuur te geven. Deze kuur bestaat uit ciprofloxacine-drank en colistine-verneveling via een nieuwe, snelle, stille vernevelaar.

11-02-2010, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Gerdien Tramper-Stranders, Geneeskunde
Proefschrift: Pseudomonas aeruginosa infections in children with cystic fibrosis: determinants, detection and directed intervention
Promotor 1: Prof. dr. J.L.L. Kimpen
Promotor 2: Prof. dr. C.K. van der Ent
Copromotor 1: Dr. T.F.W. Wolfs

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen