Inspectie en ZIZO overbelasten ziekenhuizen

Zonder een digitaal medisch dossier met rapportagefunctie en medische specialisten die zelf dat dossier invullen (en dus niet hun secretaresse),  kost het rapporteren van één kwaliteitsindicator voor de inspectie gezondheidszorg (IGZ) vier weken werken aan een administratieve kracht. Want die moet dan uit papieren dossiers achterhalen of er bijvoorbeeld wel of niet pijn is gemeten bij een subpopulatie patienten.

Zoals bekend heeft de IGZ nauwe banden met het Ministerie van VWS. Dat departement draagt verantwoordelijkheid voor het project Zizo dat gegevens verzameld voor de website www.kiesbeter.nl. Ziekenhuizen moeten voor die website net weer andere gegevens dan aan de IGZ verstrekken. Dat is dubbel werk want de IGZ indicatoren mogen niet door www.kiesbeter.nl worden gebruikt. Dat gebeurt alleen door het Algemeen Dagblad.

Is het mogelijk dat IGZ en www.kiesbeter.nl op één lijn komen? En dat ziekenhuizen per indicator maar één keer een medewerker vier weken inzetten? Deze vragen kwamen naar voren in de Julius Masterclass Kwaliteit en Financien van Zorg waar met emotie en verstand verwoed werd gediscussieerd op donderdag 7 januari. Mijn vraag aan u, Nieuwsbrieflezer: geldt bovenstaande ook voor andere ziekenhuizen dan die welke deelnemen aan de Masterclass?  Uw reactie, mits kort, wordt geplaatst in de Nieuwsbrief van het Julius Centrum.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen