Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruikt nieuwe methode bij borstreconstructie

Array

Voor borstreconstructies worden vet en huid uit de buikwand of bil gehaald om de welving van de nieuwe borst te kunnen maken. Tijdens de operatie zoekt de plastisch chirurg in buik of bil naar bloedvaten die voor de bloedtoevoer in de nieuwe borst moeten zorgen. Om het zoeken te verkorten, past het Jeroen Bosch Ziekenhuis sinds kort een nieuwe methode toe, CTA DIEP genaamd. Hiermee kan aan de hand van een soort landkaart van bloedvaten veel gerichter worden geopereerd. De ervaring is dat de operatie- en hersteltijd daardoor korter zijn.

Bij deze methode wordt na intraveneuze contrast toediening een CT angiografie gemaakt van de bloedvaten van de van buikwand of bil waardoor een landkaart van bloedvaten ontstaat. Met deze landkaart kan de plastisch chirurg vervolgens veel gerichter opereren. De ervaring van plastisch chirurgen Roland Hermens en Ralph Franken is dat de operatietijd en de herstelperiode daardoor aanzienlijk wordt verkort.

CTA DIEP

De methode dankt zijn naam aan de deep inferior epigastric perforator artery in de buikwand, de slagader die samen met de bloedader voor bloedtoe- en afvoer in de nieuwe borst moet zorgen. De methode is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis geïntroduceerd door Hermens en Franken die zich al sinds 2002 toeleggen op borstreconstructies. In Europa wordt CTA DIEP al sporadisch gebruikt, maar in Nederland is het Jeroen Bosch Ziekenhuis één van de weinige ziekenhuizen die het toepast. Samen met radioloog Mathieu Rutten en arts-assistent Radiologie Wikke Setz-Pels deden zij in 2008 uitgebreid onderzoek naar de methode waardoor deze verder werd verfijnd.

Microvaatchirurgie

De huid en het vetweefsel van de buik of bil wordt compleet met bloedvaten naar de plaats gebracht waar de borst geamputeerd is. Het verwijderen van huid en vet van je buik is gelijk aan de procedure voor een buikcorrectie. Om ervoor te zorgen dat het weefsel op deze nieuwe plek overleeft, maakt de plastisch chirurg gebruik van microchirurgie om de bloedvaten in het buik- of bilweefsel te kunnen verbinden met de bloedvaten in de borst. Franken: “Dit is het meest kritieke onderdeel van de operatie en gebeurt met hechtingen die ongeveer dezelfde diameter hebben als een plukje haar. We maken dan ook voor dit onderdeel gebruik van een een high-power microscoop. De DIEP vereist intensieve training en ervaring. Bovendien zijn speciale faciliteiten en operatietechnieken nodig. Naast de high power microscoop maken we ook gebruik van 64-slide CT scanners.”

Kwaliteit van zorg
Naast dat CTA DIEP de operatietijd en de hersteltijd na de operatie verkort, blijkt dat door deze methode dat patienten minder pijn hebben. Ook wordt het risico van het falen van de operatie verkleind en is de kans op postoperatieve wondinfecties kleiner. Hermens: “Met de CTA DIEP kan ik vóór de operatie zien wat ik tijdens de operatie aantref, niet alleen de locatie van bloedvaten maar ook het verloop daarvan door de spier. De operatie wordt daardoor met 60 minuten bekort. Alles bij elkaar levert de nieuwe methode geweldige winst op voor patienten.”

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Minimaal invasieve chirurgie, Moleculaire Diagnostiek en Interventiecardiologie.

Recente artikelen