GE Healthcare klaagt oplettende arts aan wegens smaad

Array

Schadevergoedingen na complicaties door contrastvloeistof. Radioloog had terecht bedenkingen tegen contrastvloeistof
Een Deense radioloog waarschuwde zijn collega’s voor het gebruik van een specifiek contrastmiddel bij nierpatienten. Inmiddels is gebleken dat alle middelen met dezelfde werkzame stof een gevaar op kunnen leveren, maar dit middel gaat toch wel aan kop. Toch heeft de fabrikant de arts aangeklaagd wegens smaad.

Een aantal jaar geleden ontdekte de Deense hoogleraar radiologie Henrik S. Thomsen dat wel erg veel nierpatienten die in zijn ziekenhuis onder behandeling waren geweest, de ziekte Nefrogene Systemische Fibrose (NSF) opliepen. Hij waarschuwde zijn collega’s, ook al was op dat moment nog niet duidelijk wat de oorzaak was. In 2006 werd ontdekt dat alle patienten met NSF ‘Omniscan’ toegediend hadden gekregen, een contrastmiddel voor een MRI-scan. Thomsen besloot toen, ondanks dat er nog geen officieel oorzakelijk verband was aangetoond, nierpatienten nooit meer Omniscan te geven.

De Deense overheid besloot dat het zeer waarschijnlijk was dat het gadoliniumhoudende contrastmiddel de oorzaak van NSF was en besloot alle patienten die een claim hadden ingediend, een schadevergoeding te betalen. Sindsdien zijn de regels voor het gebruik van dit en vergelijkbare contrastmiddelen veel strenger geworden, met dank aan oplettende radiologen als Thomsen.

Maar GE Healthcare, de fabrikant van Omniscan, wil niet ingaan op de gevallen waarvan verzekeraars zeggen dat Omniscan zeer waarschijnlijk de oorzaak van de ziekte of zelfs overlijden is. Het bedrijf kan niet meer ontkennen dat er een verband is tussen Omniscan en het grote aantal gevallen van NSF, maar vindt het oneerlijk dat juist Omniscan als gevaarlijk wordt aangemerkt. Als er maar veiligheidsmaatregelen genomen worden kan het best bij nierpatienten gebruikt worden, zegt GE Healthcare.

Bovendien zou radioloog Thomsen, door zijn collega’s te waarschuwen, het bedrijf beschadigd hebben. Hij zou GE Healthcare beschuldigd hebben van het achterhouden van informatie en het verkopen van een product waarvan het wist dat het gezondheidsrisico’s kon opleveren. Daarom heeft de firma Thomsen nu aangeklaagd wegens smaad.

Zolang de zaak loopt, mag Thomsen niet over de gevaren van Omniscan naar buiten treden. Bovendien zal hij, als hij verliest, de proceskosten moeten betalen. GE Healthcare heeft tot nu toe meer dan £380,000 (429.000 euro) uitgegeven aan de zaak. Een lichtpuntje voor Thomsen is wel, dat de Amerikaanse Food and Drug Administration onlangs twee specifieke contrastmiddelen, waaronder Omniscan, heeft verboden voor het gebruik bij nierpatienten.

Bron: Nier nieuws & Lawyers and Settlements

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen