Aantal orgaandonaties toegenomen

Array

Het aantal postmortale orgaandonoren is in 2009 met 7% gestegen vergeleken met het jaar daarvoor. Het gaat hierbij om mensen van wie ná hun overlijden tenminste één orgaan is getransplanteerd. Het aantal orgaantransplantaties in Nederland is toegenomen met 11%. Dit blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Meer postmortale orgaandonoren
Het afgelopen jaar is daarmee voor wat betreft het aantal orgaandonoren in feite een gemiddeld jaar gebleken. In 2009 waren er in Nederland 215 postmortale orgaandonoren, ten opzichte van 201 in 2008. Het jaar 2007 gaat voorlopig de boeken in als een eenmalige uitschieter met maar liefst 257 donoren. In de jaren daarvoor (2006 en 2005) waren er namelijk respectievelijk 217 en 200 postmortale orgaandonoren.

Lichte daling aantal weefseldonoren
Het aantal postmortale weefseldonoren laat in 2009 ten opzichte van vorig jaar een kleine daling van 2% zien. In 2008 waren er 1531 weefseldonoren en het afgelopen jaar waren dat er 1501. Bij postmortale weefseldonatie gaat het om hoornvliezen, huid, hartkleppen, bloedvaten, botweefsel en pezen.

Transplantaties
Na overlijden kan een donor in principe één of meerdere organen afstaan. Deze organen worden vervolgens getransplanteerd bij de ontvangers. Het aantal transplantaties is daardoor groter dan het aantal daadwerkelijke donoren. In 2008 werden 570 transplantaties met organen van postmortale donoren uitgevoerd en in het afgelopen jaar waren dat er 632. Het komt daarnaast voor dat mensen bij leven een orgaan af staan. Het aantal transplantaties met een orgaan van een levende donor is in 2009 met 419 transplantaties vrijwel gelijk gebleven vergeleken met het vorige jaar (415). Het gaat hierbij in bijna alle gevallen om een niertransplantatie en in een paar gevallen om de transplantatie van een deel van de lever.

Lichte afname wachtlijst
Het aantal mensen op de wachtlijst voor een orgaantransplantatie is nog altijd groot. Het afgelopen jaar nam de wachtlijst slechts met 2% af. Op 1 januari 2009 stonden 1316 mensen op de wachtlijst en op 1 januari jongstleden werden 1289 wachtenden geteld. Verreweg de meesten van hen, 901 mensen, wachtten op die datum op een nier.

Publieksvoorlichting naar NTS
Sinds 1 januari 2010 is de voorlichting aan het Nederlandse publiek op het gebied van orgaan- en weefseldonatie ondergebracht bij de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). Hierdoor onstaat nu één loket voor orgaan- en weefseldonatie, waar alle informatie over het onderwerp wordt gebundeld. De afgelopen tien jaar heeft het Gezondheidsinstituut NIGZ de voorlichting aan het publiek vormgegeven. De overgang van Donorvoorlichting past in het beleid van het ministerie van VWS om uitvoering te geven aan de adviezen uit het Masterplan Orgaandonatie. In 2009 is in vervolg op dit Masterplan een start gemaakt met extra activiteiten op het gebied van donorwerving in de ziekenhuizen, publieksvoorlichting en donatie bij leven.

Volledige persbericht met jaarcijfers (pdf, 38 Kb)

Bron: Nederlandse transplantatiestichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen