Bewegingswetenschappen viert 25-jarig jubileum

Array

Bewegingswetenschappen viert 25-jarig jubileum met symposium ‘Smart Movements’

Ruim 1.200 studenten hebben in de afgelopen 25 jaar in Groningen de studie Bewegingswetenschappen gevolgd. Bewegingswetenschappen viert dit jubileum met een boek, een reünie èn een symposium met als thema ‘Smart Movements’. Het thema omvat bijna alle aspecten van ‘slim’ bewegen, zowel in fysiek als in cognitief opzicht. Het symposium vindt plaats op 29 januari in het UMCG.

In de afgelopen 25 jaar heeft onderzoek binnen Bewegingswetenschappen een belangrijke bijdrage geleverd aan het begrip van bewegingsgedrag en de relatie tussen gezondheid en bewegen. Bezoekers van het symposium kunnen hiervan kennisnemen in onder andere de vier parallelsessies die worden georganiseerd: het geheim van de slimme beweging; wat beweegt ouderen?; een robot is ook maar een mens en voetbal en wetenschap: één-tweetje?

Bijdragen van Healthy Ageing-expert en sportman van het jaar 2009
De hoofdlezing op het symposium wordt verzorgd door de vooraanstaande neuropsycholoog en Healthy Ageing-expert Arthur F. Kramer uit de Verenigde Staten. Kramer presenteert recente resultaten uit 35 jaar baanbrekend onderzoek op het gebied van bewegen, cognitie en gezondheid.

Naast de wetenschap is ook de sport goed vertegenwoordigd. Topturner en student Geneeskunde Epke Zonderland analyseert het samenspel van motoriek, cognitie en emoties bij zijn zilveren rekstokoefening tijdens de afgelopen WK. Andere sprekers zijn onder meer: Theo Mulder, voormalig hoogleraar revalidatie en bewegingswetenschappen en KNAW-onderzoeksdirecteur, over de (wetenschappelijke) toekomst van bewegingswetenschappen en Maarten Ducrot, psycholoog en NOS-verslaggever, over slim bewegen in de (wieler)sport. Daarnaast geeft staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Jet Bussemaker in een videoboodschap haar visie op het belang van bewegen, onderzoek naar bewegen en daaruit volgend beleid. Het symposium start om 9.30 uur en duurt tot circa 17.00 uur.

Rolstoel-wheelie
Gedurende deze dag is in de Fonteinpatio een markt ingericht met informatiestands, demonstraties en bewegingstests. Deelnemers aan het symposium kunnen hier de werking ervaren van prothese-simulatoren, hybride sensoren of trilplaten en zelf de perfecte penalty, balance-game of rolstoel-wheelie uitvoeren.

Boek
Ter gelegenheid van het jubileum heeft Bewegingswetenschappen Groningen een boek uitgebracht. Met het thema Smart Movements als leidraad hebben de medewerkers geprobeerd in helder, korte en rijk geïllustreerde bijdragen een beeld te schetsen van de verschillende manieren waarop het menselijk bewegen bestudeerd kan worden. Tijdens het symposium is het boek voor 10 euro verkrijgbaar. Daarna is het voor €17,50 te bestellen bij Het Centrum voor Bewegingswetenschappen.

Dansact
Het jubilerende Bewegingswetenschappen brengt patienten, bezoekers en medewerkers van het UMCG ook in beweging. De dansers van Noord Nederlandse Dans zullen aan het begin van de middag op enkele plaatsen in het ziekenhuis een verrassende act doen. Het Beatrix Kinderziekenhuis krijgt bezoek van vier echte grootmeesters, die na een spectaculaire demonstratie sneldammen in de Fonteinpatio in alle rust een partijtje komen dammen met kinderen, ouders en belangstellenden.

Bewegingswetenschappen
Wat in 1984 begon als vrije studierichting van Geneeskunde en zich ontwikkelde tot een afstudeerrichting van Pedagogiek, is in 2010 uitgegroeid tot een volwaardige studie Bewegingswetenschappen. De studie wordt verzorgd door het Interfacultair Centrum voor Bewegingswetenschappen dat haar basis heeft in de Faculteit Medische Wetenschappen en de Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen

Jaarlijks beginnen circa 150 nieuwe eerstejaars studenten aan de studie. Bewegingswetenschappers leren op een wetenschappelijke wijze verklaringen te vinden voor bewegingsproblemen en oplossingen te bedenken om beter te leren bewegen. Dat kan binnen de (top)sport, het bedrijfsleven of de gezondheidszorg. Centraal staat het beïnvloeden van het bewegingsgedrag van zowel jong als oud, ziek of gezond.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen