Patiëntvaardigheden van jonge Nederlandse chirurgen blijven achter bij Canadese collega’s

Array

Achterblijvende patientvaardigheden, een publicatie UMC Utrecht in British Journal of Surgery
Nederlandse chirurgen hebben na het afronden van hun opleiding een vergelijkbaar kennisniveau en dezelfde operatieve vaardigheden als hun Canadese collega’s, maar ze zijn minder bekwaam in het patientmanagement. Prof. dr. Olle ten Cate en chirurg dr. Marlies Schijven van het UMC Utrecht schrijven dat samen met Canadese collega’s in het British Journal of Surgery (21 januari online gepubliceerd). Canadese chirurgen hebben een werkweek van 70 tot 80 uur, Nederlanders maken 48 uur.

Ten Cate en Schijven en hun Canadese collega’s komen tot deze conclusie na een uitgebreid examen dat de kwaliteiten van Canadese en Nederlandse chirurgen in opleiding vergelijkt. Dat organiseerden ze eind vorig jaar samen met chirurgen van de Universiteit van Toronto. Twintig chirurgen uit beide landen, net of bijna klaar met de opleiding tot chirurg, moesten in eigen land een oefenprogramma afwerken terwijl ze beoordeeld werden door ervaren chirurgen uit Nederland en Canada (lees hier een artikel over het examen in relatiemagazine Uniek).

Wat betreft chirurgische kennis en technische vaardigheden blijken Canadese en Nederlandse chirurgen niet van elkaar te verschillen. Maar de Canadezen hebben significant betere patient management skills. Daaronder valt goede communicatie met de patient, het aanvragen van de juiste aanvullende onderzoeken, het stellen van de meest waarschijnlijke diagnose, en uiteindelijk het opstellen van het behandeltraject (dat hoeft niet altijd chirurgisch te zijn).

“Het is vrij bijzonder dat Nederlandse chirurgen met veel minder opleidingsuren qua kennis en operatieve vaardigheden hetzelfde scoren”, stelt Schijven. “Blijkbaar richten chirurgen in opleiding zich vooral op operatieve vaardigheden en minder op vaardigheden om patienten optimaal klinisch te begeleiden. Maar ook patientmanagement skills zijn erg belangrijk in het komen tot een optimale behandeling, daar moeten essentiele keuzes gemaakt worden.

Ten Cate en Schijven stellen voor het opleidingscurriculum zodanig in te richten dat chirurgen voldoende interdisciplinaire besprekingen meemaken en voldoende uren op de polikliniek werken. Daar doen ze de patientvaardigheden op. “Meer uren vallen er niet te creeren, we gaan in Nederland zeker niet terug naar een

80-urige werkweek. We moeten de opleidingsuren efficienter indelen, en misschien anders prioriteren in de beschikbare tijd.”

Internationaal bestaat discussie over de vraag hoeveel uur nodig is voor de opleiding van chirurgen. In de Verenigde Staten en Canada zijn de werkweken veel langer dan in Europa. Chirurgen met relatief kortere werkweken zijn tevredener over de balans tussen werk en privé, maar zouden dus minder goed opgeleid kunnen zijn. In Noord-Amerika zijn echter vaker berichten over fouten als gevolg van oververmoeidheid. In Canada hebben chirurgen een 80-urige werkweek, in Nederland een 48-urige. Het betekent dat Canadese chirurgen in de loop van de jaren veel meer uren aan hun opleiding besteden.

Marlies Schijven werkt inmiddels in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

Bron: UMCU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen