Intensivering samenwerking verloskundigen en kraamzorg

Array

Verloskundigen en kraamzorgorganisaties gaan nauwer samenwerken. Op donderdag 28 januari ondertekenden ActiZ en beroepsvereniging KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) een intentieverklaring daartoe. ActiZ is verheugd over deze verklaring; de kwaliteit van zorg in en rond de kraamperiode wordt nog beter en dat is goed voor de moeder en het kind.
In vergelijking met andere EU-landen is de babysterfte in Nederland relatief hoog. Begin dit jaar deed de Stuurgroep zwangerschap en geboorte voorstellen om de zorg rond zwangerschap en geboorte te verbeteren zodat de babysterfte in de komende jaren drastisch verlaagd kan worden. ActiZ en KNOV willen door intensievere samenwerking alvast een voorschot nemen op deze voorstellen.
Continue begeleiding
Bijvoorbeeld door te zorgen dat de zwangere tijdens haar bevalling niet meer alleen gelaten wordt, zoals een van de voorstellen luidt. In een paar regio’s bestaan al goede initiatieven van samenwerking tussen verloskunde en kraamzorg. Een voorbeeld hiervan is een pilot die verloskundigen en kraamverzorgenden van Naviva in september 2009 zijn gestart, waarbij kraamverzorgenden vroegtijdig ingezet worden bij de bevalling. Onder eindverantwoordelijkheid van de verloskundige begeleiden zij de zwangere tijdens haar bevalling. De continue begeleiding zal zeer waarschijnlijk landelijk worden doorgevoerd, gezien de steun van de organisaties in de stuurgroep.

Protocollen
ActiZ en KNOV zullen samen protocollen ontwikkelen voor goede zorg rond de bevalling en een goede overdracht tussen zorgprofessionals. De organisaties willen af van vrijblijvendheid en regionale verschillen, zei voorzitter Sjaak Toet van KNOV bij de ondertekening. “Nu gebeurt het nog wel dat een kraamverzorgende die in verschillende regio’s werkt, drie verschillende protollen over een onderwerp in haar de tas heeft.” De samenwerking zorgt voor landelijke overeenstemming tussen de kraamzorg en de verloskundigen.

Samenwerking
Verder willen KNOV en ActiZ gezamenlijke afspraken maken op gebied van de ontwikkeling van geboortecentra, prenatale voorlichting, samenwerking met de jeugdgezondheidszorg en Centra voor Jeugd en Gezin. Han Noten, voorzitter ActiZ, licht toe: “Deze samenwerking gaat over verbindingen leggen tussen professionals. Professionals die niet concurreren, maar die samen hun werk doen, ten dienste van een betere zorg voor het wonder van een nieuw leven.”

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen