Ziekenhuisbouw ligt stil

Op dit moment ligt de bouw van Nederlandse ziekenhuizen stil. Dat komt door wat heet het badkuipprobleem. Bij nieuwbouw heeft een ziekenhuis de eerste jaren een enorme behoefte aan liquide middelen. De eerste acht tot tien jaar staat (kort door de bocht geformuleerd) het banksaldo rood. De jaren daarna klimt het ziekenhuis uit het dal (uit de badkuip) en komt het weer in de positieve cijfers.

Over de  lange termijn genomen is er geen probleem met de solvabiliteit. Maar de ziekenhuizen krijgen geen leningen van de banken voor die eerste badkuipjaren. Deze informatie verstrekte de arts Marinus Verweij, directeur van het TNO Centrum Zorg en Bouw en vroeger leidinggevende van het Bouwcollege. Hij deed dat tijdens een schitterende plenaire lezing over de relatie Zorgpaden en bouw op het congres Recente Ontwikkelingen in Zorgpaden dat het CBO en het Julius Centrum organiseerden op vrijdag 29 januari op de Universiteit Utrecht. Wilt u de PPP’s in zien van Verweij en andere congres sprekers? Klik dan hier.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen