FNV Bondgenoten: Compensatieregeling voor chronisch zieken moet overboord voor eenvoudig alternatief

0
159

De Compensatieregeling Eigen Risico voor chronisch zieken is een monstrum en moet zo snel mogelijk afgeschaft worden. Deze regeling is bedacht om hogere zorgkosten deels vergoed te krijgen, maar niet te begrijpen voor een normaal mens.

FNV Bondgenoten komt met een eenvoudiger en eerlijker alternatief. Morgen overhandigen bestuurder Willem Banning en leden van FNV Bondgenoten een zwartboek aan de leden van de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het zwartboek staan allemaal schrijnende voorbeelden van burgers die murw geslagen zijn door de regeling, maar ook een goed alternatief.

Willem Banning, bestuurder van FNV Bondgenoten: “Minister Klink bagatelliseert tot nu toe het probleem. We willen dat er serieus naar ons voorstel wordt gekeken en vragen daarom de leden van de Vaste Kamercommissie VWS om op te komen voor de belangen van de mensen die nu de dupe worden van deze regelgeving. Deze mensen hebben al zoveel problemen. Daarvoor moeten zij niet ook nog eens financieel worden gestraft.”

Volgens de nieuwe Zorgverzekeringswet kunnen mensen die vanwege ziekte, gebrek en/of handicap noodgedwongen hogere zorgkosten hebben, deze kosten deels vergoed krijgen. Daarvoor is de Compensatieregeling Eigen Risico (CER) bedacht. In 2009 bedraagt de compensatie 53 euro. De regeling CER is echter hopeloos ingewikkeld en voor een normaal mens niet te snappen. Bovendien ging er bij de uitvoering van alles mis en werden mensen door het CAK (die de regeling uitvoert) niet altijd juist voorgelicht en fatsoenlijk behandeld. Duizenden mensen zijn hierdoor gedupeerd.

FNV Bondgenoten stelt voor:

-Dat de Zorgverzekeringswet een inkomensafhankelijke premie moet hebben, zonder eigen risico.

-Als dit echt niet kan, dan moet de Compensatieregeling Eigen Risico aangepast. Zodanig dat iedereen met een aantoonbare handicap en/of gebrek die daardoor extra kosten maakt die vallen onder de zorgverzekeringswet, in aanmerking komt voor de compensatie. Daarbij wil FNV Bondgenoten dat de uitvoering van de compensatieregeling terecht komt bij de zorgverzekeraars.

De Vaste Kamercommissie VWS vergadert aanstaande donderdag. FNV Bondgenoten hoopt dat het zwartboek dan onderwerp van gesprek zal zijn.