Twijfel over botdichtheidverhogende werking nitraten

Array

Hartmedicijnen voorkomen geen gebroken heup
Nitraten, de medicijnen die zorgen dat het hart meer zuurstof krijgt, beschermen niet tegen een gebroken heup, ondanks aanwijzingen dat ze de botdichtheid verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers publiceren hun resultaten deze maand in het Amerikaanse tijdschrift Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Jaarlijks breken ongeveer 17.000 Nederlanders, met name ouderen, hun heup. Naar schatting overlijdt 20% binnen een jaar na de fractuur. Uit Canadees en Amerikaans epidemiologisch onderzoek bleek dat de medicijnen nitroglycerine en isosorbidedinitraat (nitraten) de botdichtheid verhogen. Het was echter niet duidelijk of dat ook leidt tot minder gebroken heupen in Nederland.
Bescheiden rol
Frank de Vries, NWO Veni-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, onderzocht het gebruik van nitraten bij 6.763 patienten met, en 26.341 mensen zonder gebroken heup. Het gebruikspatroon leek slechts een bescheiden rol te spelen: Het risico op botbreuken was bij dagelijks gebruik iets hoger dan bij mensen die het af en toe gebruikten. Daarnaast nam het risico op botbreuken niet af bij mensen die al een jaar lang nitraten hadden gebruikt: botbeschermende geneesmiddelen moeten namelijk minstens 6 tot 12 maanden worden geslikt, voordat ze überhaupt kunnen beschermen tegen botbreuken.

Geen verschil in botdichtheid
De Nederlandse resultaten worden ondersteund door een zeer recent Amerikaans placebo-gecontroleerd onderzoek. In tegenstelling tot het eerdergenoemde epidemiologisch onderzoek, vonden de onderzoekers na drie jaar geen verschil in botdichtheid bij postmenopausale vrouwen die nitroglycerine-pleisters kregen, of een placebo. Vooralsnog lijken er dus geen grote effecten te zijn.

Nitraten
In 2009 werden twee miljoen recepten voor een nitraat verstrekt door Nederlandse apotheken. Ze worden vooral voorgeschreven aan ouderen die leiden aan angina pectoris. Dat is een pijnlijk, drukkend gevoel op de borst dat optreedt bij inspanning en weer verdwijnt bij rust. Het hart krijgt te weinig zuurstof, doordat de kransslagader vernauwd is.

Publicatie
Sander Pouwels, Arief Lalmohamed, Tjeerd van Staa, Cyrus Cooper, Anthonius de Boer, Peter Vestergaard, Lars Rejnmark, Frank de Vries; Use of Organic Nitrates and Risk of Hip Fracture: A Population-Based Case-Control Study. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, April 2010, 95(4): online publicatie (3 februari 2010).

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen