UMCG gebruikt nieuwe operatietechniek voor behandeling brandend maagzuur

Array

Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft onlangs een nieuwe operatietechniek gebruikt voor de behandeling van patienten met brandend maagzuur. De nieuwe techniek is minder belastend voor patienten, zorgt voor minder complicaties en maakt zuurremmende medicijnen veelal overbodig.

Bijna één op de tien mensen heeft wekelijks last van brandend maagzuur en gebruikt hiervoor een maagzuurremmend middel. Soms helpt tijdelijk gebruik van deze middelen, maar vaak moeten mensen deze de rest van hun leven slikken. Een andere behandeling is een operatieve ingreep. Deze operatie gebeurt laparoscopisch, via een kijkoperatie in de buik, waarbij kleine incisies in de buikwand worden gemaakt. Dit is een operatie die soms complicaties meebrengt: het voedsel zakt niet goed naar de maag of de patient kan niet meer boeren of overgeven.

Endoscopisch
De nieuwe operatietechniek is endoscopisch, waarbij een speciaal ontwikkelde buis door de mond, keel en slokdarm tot in de maag wordt geschoven. Daar klapt het onderste gedeelte van de buis om en ‘kijkt’ dan omhoog naar de verbinding tussen slokdarm en maag naar de plek waar gewerkt moet worden. Eenmaal precies op zijn plaats, wordt de buis via gaatjes in de wand vastgezogen aan de slokdarm, zodat deze tijdens de ingreep niet kan verschuiven.

Plooi
Bij de endoscopische ingreep wordt een plooi van het begin van de maag vlak onder de slokdarm naar beneden getrokken en met kleine kunststof ankertjes vastgezet. Zo wordt als het ware een versteviging van de maagklep tussen de slokdarm gemaakt. Eén van de grote voordelen van deze techniek is dat er geen incisies in de buik gemaakt hoeven te worden. De (grotere) kijkoperatie is technisch ook nog uitvoerbaar na de endoscopische methode.

Niet iedere patient komt voor de nieuwe behandeling in aanmerking. Een patient moet geen breuk in het middenrif hebben en moet goed reageren op maagzuurremmers. De nieuw endoscopische techniek is bedoeld als alternatief voor chronisch gebruik van maagzuurremmers. Deze techniek is op kleine schaal al in een aantal ziekenhuizen toegepast.

Maagzuur
Bij patienten die vaak last hebben van brandend maagzuur stromen maagzuur en gal vanuit de maag naar de slokdarm, omdat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag niet voldoende werkt. Deze sluitspier opent zich voor voedsel door de peristaltische (knijp) beweging van de slokdarm. De sluitspier is meestal gesloten om terugvloed van maaginhoud naar de slokdarm te voorkomen. Door verschillende oorzaken kan de sluitspier ten opzichte van het middenrif verschuiven en minder goed functioneren. De terugvloeiende maag- en galsappen veroorzaken irritaties en ontstekingen in de slokdarm, Verder zijn keel-, luchtweg- en tandproblemen niet ongewoon. Pijn achter het borstbeen, slikproblemen, braakneigingen en misselijkheid, heesheid en zelfs astma-achtige klachten zijn mogelijke symptomen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen