‘Verloskundige moet academiseren’

Array

Nieuwe leerstoel midwifery science bij VUmc
VUmc krijgt binnenkort een hoogleraar fysiologische verloskunde, een unicum in Nederland. De leerstoel is ingesteld door de Academie voor Verloskunde Amsterdam-Groningen (AVAG). Wim Stalman, decaan, geeft toelichting.

Een hoogleraar verloskunde? Die hebben we toch al tijden bij verloskunde & gynaecologie? “Het gaat in dit geval niet om de klinische verloskunde, maar om extramurale verloskunde, bedreven door de verloskundige. Dat wil dus zeggen de zorg voor vrouwen tijdens de bevalling die geen medische behandeling nodig hebben, maar een natuurlijk geboorteproces meemaken. In het Engels heet dat midwifery science, vroedvrouwkunde, maar dat woord bestaat niet in het Nederlands. De nieuwe hoogleraar gaat dan ook niet bij verloskunde & gynaecologie werken, maar binnen een nieuwe afdeling midwifery science, net als de andere extramurale specialismen huisartsgeneeskunde, verpleeghuisgeneeskunde en sociale geneeskunde.”

Waarom wil AVAG zo’n leerstoel?
“De verloskundeopleiding moet academiseren. Er is meer wetenschappelijke kennis nodig en dat bereik je met zo’n leerstoel. De nieuwe hoogleraar zal zich met name richten op de kwaliteit van de verloskundige zorg. Dit is namelijk nog nauwelijks onderzocht. We hebben als VUmc al het initiatief genomen om een grote nationale studie te starten naar de kwaliteit van thuisbevallingen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd binnen het EMGO+ instituut. Maar we willen meer weten. Hoe verloopt de samenwerking tussen verloskundigen en andere zorgprofessionals? Is de zorg voldoende toegankelijk? Welke vormen van pijnbestrijding zijn effectief? We willen dat soort vragen kunnen beantwoorden.”

Wat is de relatie tussen AVAG en VUmc?
“De Academie voor Verloskunde Amsterdam-Groningen is een oud opleidingsinstituut dat al 150 jaar verloskundigen opleidt. Sinds een aantal jaren zijn VUmc en de hogeschool INHolland een samenwerkingsverband aangegaan, dat de AVAG heeft ‘geadopteerd’. Samen met VUmc kan AVAG zich op het gebied van onderzoek verder ontwikkelen. Naast een hoogleraar zijn er inmiddels zes onderzoekers bezig om een wetenschappelijke basis voor fysiologische verloskunde te creeren.”

Waarom is dat niet al eerder gebeurd?

“Toen ik begin jaren 80 op de Veluwe als huisarts werkte heb ik veel thuisbevallingen ‘gedaan’. Dat kon toen nog. Het waren relatief jonge moeders en gezinnen van vijf, zes kinderen waren niet ongebruikelijk. Tegenwoordig zijn de vrouwen vaak ouder en krijgen minder kinderen, dus de risico’s tijdens een bevalling zijn groter. Tegelijkertijd wil je het bevallen niet medicaliseren, want zwangerschap is een natuurlijk proces en een zwangere vrouw is niet ziek. Ze hoort dan ook eigenlijk niet in een ziekenhuis thuis. In dat krachtenveld is een solide wetenschappelijke basis een must.”

Op dit moment verzorgen verloskundigen poliklinische bevallingen binnen VUmc. Moeten die omzien naar een andere locatie? “Ik heb tijdens mijn oratie al een balletje opgegooid hierover. Vroeger had elke stad wel een gespecialiseerde kraamkliniek. In het buitenland kom je dat nog steeds tegen. Misschien moeten we naast de universitaire huisartsenpraktijk in de toekomst ook een ’thuiskraamkliniek’ starten. Zo’n integrale aanpak staat mij persoonlijk wel aan.”

Monique Krinkels
bron: Tracer

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen