ActiZ: val kabinet slecht voor belangrijke dossiers

Array

De val van het kabinet komt ook voor de branche van verpleging, verzorging, thuiszorg, jeugdgezondheidszorg en kraamzorg heel slecht uit. Het kabinet en de branche stonden aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen over financiering van de AWBZ zorg. Door de val zullen deze beslissingen vertraagd worden en blijft er onduidelijkheid.

Vooral het uitstel over de vergoeding van kapitaallasten komt op een slecht moment. Een nieuw beleid voor deze vergoeding is zeer dringend nodig, hier wordt al enkele jaren over gediscussieerd. De invoering van de zogenoemde Normatieve Huisvestingscomponent (NHC) leek in zich te zijn. ActiZ betreurt dat een besluit hierover nu weer vertraging oploopt. Met een helder overheidsbeleid over de kapitaallasten kunnen zorgondernemers makkelijker financiering krijgen voor nieuw- en verbouwplannen voor verpleeg- en verzorgingshuizen.

Bouwplannen
Daarnaast roept ActiZ het demissionaire kabinet op om bouwplannen voor de zorg te steunen, ondanks het uitstel van de crisis en herstelwet, waarmee bouwplannen gestimuleerd worden. Onlangs betoogde ActiZ directeur Aad Koster op deze website dat de branche vele bouwplannen klaar heeft liggen voor  uitvoering; alleen de financiering moet nog geregeld worden. Deze bouwplannen zijn niet alleen goed voor de branche, maar ook voor het herstel van de economie.

Fundamentele keuzes
Maar ook in bredere lijn moeten nu belangrijke beslissingen genomen worden. De discussie over de financierbaarheid en de duurzaamheid van de AWBZ zorg is onverminderd actueel. Er moeten keuzes gemaakt worden over het zorgstelsel: wat kan wel en wat niet uit het AWBZ pakket; wat blijft collectief gefinancierd en wat zal privaat gefinancierd moeten worden. Ook de versnippering van het stelsel staat voor ActiZ nog hoog op de agenda.

Plannen niet laten liggen
ActiZ hoopt dat een aantal plannen wel uitgevoerd en/of voortgezet kan worden. ActiZ zet vooral in op de doorgang van de afbouw van de minutenregistratie en een pilot met vouchers – een vorm van persoonsvolgende bekostiging. Staatssecretaris Jet Bussemaker (PvdA) heeft vorig jaar haar steun uitgesproken voor deze plannen. Het zou jammer zijn als deze proeven niet door kunnen gaan wegens de beeindiging van het kabinet.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen