Tien kenmerken maken chronische zorg subliem

Array

Chris Ham is hoogleraar gezondheidsbeleid aan de Universiteit van Birmingham en kritisch voorstander van geïntegreerde zorg voor chronische zieken. Dezer dagen verruilt hij zijn Birminghamse leerstoel voor de baan van bestuursvoorzitter van het Londense, onafhankelijke instituut voor zorgonderzoek King’s Fund Centre.

Twee weken geleden publiceerde hij een literatuurstudie naar goed functionerende zorgverlening aan chronische zieken in Engeland, USA en Nieuw Zeeland. Hij onderbouwt zijn betoog met vooral empirische studies. Aan het einde van zijn artikel komt Ham tot tien kenmerken van een organisatie die sublieme zorg aan chronische zieken verleent. Deze zijn:

1. volledige dekking van de chronische zorg uit belastinggeld of  sociale premies
2.  de zorg is gratis op het moment van het gebruiken
3. de nadruk van de chronische zorg ligt op preventie van complicaties en acute zorg
4. prioriteit bestaat voor self management door de patient en voor ondersteuning van mantelzorgers en familie
5. de nadruk ligt op eerstelijnszorg
6. de nadruk ligt op populatie management met actieve opsporing van patienten met een hoog risico van zorggebruik nu en later
7. een snelle toegang tot de kennis van de tweedelijn voor de eerstelijn. Op elk uur van de dag zou een eerstelijns professional een specialist moeten kunnen raadplegen per mail of telefoon.
8. de chronische zorg wordt uitgebreid ondersteund met een gemeenschappelijk elektronisch dossier voor de professionals en met telezorg voor de patienten
9. de chronische zorg wordt effectief gecoördineerd per patient en
10. de hier genoemde negen kenmerken vormen een coherent geheel in het overheidsbeleid.

De bibliografische kenmerken van Ham’s artikelen zijn: Ham C, the ten characteristics of high performing chronic care systems, Health Economics, Policy and Law (2010), 5, pp 71-90. Binnenkort staat het volledige artikel op onze website www.integratedcare.org/topical. Graag beveel ik dit overzichtartikel aan bij docenten en beleidsnota makers.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen