Wijkverpleegkundige uit AWBZ, ja of nee?

Array

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) werkt aan een advies over verpleging in het kader van geneeskundige zorg. Dat kan er toe leiden dat (wijk)verpleegkundige zorg (en een deel van de functie persoonlijke verzorging) die nu nog onder de AWBZ valt, wordt overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Nu geldt dat alleen nog voor verpleegkundige zorg in het kader van medisch specialistische hulpverlening.

Als de verpleegkundige zorg in het kader van geneeskundige zorg onder de Zvw valt, heeft dat gevolgen voor de inhoud en organisatie van de thuiszorg en voor de indicatiestelling van de zorg. Want dan zou de wijkverpleegkundige financieel weer onderdeel kunnen worden van eerstelijnsorganisaties en multidisciplinaire zorggroepen voor chronische zieken.

Dit onderwerp staat centraal op een workshop die Bart Boksteijn voorzit tijdens het congres Recente Ontwikkelingen in de AWBZ, Wmo en de indicatiestelling. Boksteijn is arts Maatschappij en Gezondheid en medisch adviseur bij het CVZ. Het genoemde congres vindt plaats op vrijdag 26 maart op de Universiteit Utrecht. In de workshop legt het CVZ uit hoe het aanstaande advies er op hoofdlijnen uitziet en schetst het de consequenties voor de uitvoering. In de workshop staat de indicatiestelling in de nieuwe setting centraal. Vertegenwoordigers van CIZ, (wijk)verpleegkundigen/thuiszorg en zorgverzekeraars zullen daarop reageren waarna de deelnemers met elkaar en de sprekers in discussie gaan. Wilt u naar dit congres en deze workshop? Reeds driehonderd deelnemers meldden zich aan. Er is nog plaats voor honderd inschrijvers. De genoemde workshop wordt tweemaal in een grote zaal gegeven. De arts dr Bert Boer is lid van de Raad van Bestuur van het CVZ. Hij opent het congres met een rede over de vraag, wat op termijn wel en niet onder de Awbz zou moeten vallen.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Noot  redactie
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen