Ziekenhuis Rijnstate doet studie naar nieuw middel tegen overgewicht en suikerziekte

Array

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem start een tweede studie naar het effect van de Endobarrier op overgewicht en suikerziekte. De Endobarrier is een soort langwerpige mouw die vlak achter de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm wordt geplaatst. De eerste studie van drie maanden leverde goede resultaten op: het overgewicht van de deelnemers verminderde met 20%. Ook bleek dat patienten met milde diabetes geen medicatie meer nodig hadden, gedurende de drie maanden dat de Endobarrier geplaatst was. Nu zoekt het ziekenhuis deelnemers voor een tweede studie.

Meer informatie

Uitgebreide informatie over de Endobarrier en het onderzoek is te vinden op www.alysis.nl/endobarrier.

Hoe werkt de Endobarrier?
De Endobarrier is een zachte koker van teflon (een soort langwerpige mouw). Onder narcose wordt met een slang, een zogenoemde endoscoop, via de slokdarm en maag een capsule ingebracht met daarin opgevouwen de koker met aan het uiteinde een opvouwbaar ankertje. Daarmee haakt de Endobarrier zich vast achter de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. Na de plaatsing komt het voedsel niet meer in aanraking met de twaalfvingerige darm en pas later (nadat het voedsel door de Endobarrier is gegaan) in de darm terecht.

Tweede studie
In de tweede studie wordt vooral onderzocht wat het effect is van de Endobarrier op suikerziekte type 2. Voor deze studie zoekt Ziekenhuis Rijnstate mannen en vrouwen met overgewicht (een Body Mass Index tussen 30 en 50) en die minder dan tien jaar lijden aan diabetes type 2. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld. Eén groep wordt voor een periode van zes maanden begeleid door een diabetesverpleegkundige en een dietist. Bij de andere groep wordt een Endobarrier geplaatst voor dezelfde periode.

Meedoen aan het onderzoek
Wilt u meedoen aan het onderzoek naar de Endobarrier? U kunt u aanmelden via een callcenter, te bereiken via telefoonnummer 043 – 308 81 50 of via [email protected].

Samenwerking
Het idee voor de Endobarrier is afkomstig van onderzoekers van het Amerikaanse bedrijf GI Dynamics. Ziekenhuis Rijnstate voert de studie naar de Endobarrier uit in samenwerking met het Maastricht Universitair Medisch Centrum en het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen