Foutieve berichtgeving over orgaandonatie in Erasmus MC

Array

In een vandaag in diverse media verschenen artikelen wordt ten onrechte de indruk gewekt dat artsen in het Erasmus MC voorstellen om organen bij patienten uit te nemen voordat deze zijn overleden. Dr. Erwin Kompanje, klinisch ethicus: “De manier waarop de media dit onderwerp hebben neergezet, geeft een onvolledig en onjuist beeld.”

In het vakblad Medisch Contact van donderdag 4 maart zetten Kompanje en arts-onderzoeker drs. Yorick de Groot uiteen welke voor- en tegenargumenten er bestaan om organen te doneren in de laatste levensuren van de patient. Het betreft een theoretische discussie. Zo geven zij het voorbeeld van een patient met geen enkele kans op overleven, die kunstmatig in leven wordt gehouden. Als wordt besloten om de behandeling te staken, overlijdt 50% van de patienten binnen twee uur na het stopzetten van de apparatuur.

Kompanje: “Als de patient daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven, zou op dat moment tot opereren kunnen worden overgegaan voor de nierdonatie. Uiteraard is het alleen de patient zelf die hiervoor toestemming kan geven, bijvoorbeeld op een donorformulier. Als arts spelen wij hierin geen enkele rol.”

Klik hier voor het volledige artikel in Medisch Contact.

Recente artikelen