Model voorspelt de beste behandeling voor patiënt met eierstokkanker

Array

Keuze voor meest succesvolle behandeling kan van 50 naar 75 procent
Artsen kunnen binnenkort beter voorspellen welke behandelstrategie de beste is voor een patient met een vergevorderde eierstoktumor. Gynaecoloog Kees Gerestein van het Erasmus MC heeft modellen gemaakt die voor individuele patienten voorspellen hoe groot de kans is dat de tumor tijdens een operatie volledig kan worden verwijderd. Ook voorspellen de modellen het risico op complicaties tijdens de ingreep. Gerestein promoveert morgen op zijn onderzoek.

Nu is het voor artsen vaak lastig om te bepalen welke behandeling de meeste kans van slagen heeft. Artsen baseren hun keuze op hun eigen ervaring en voorkeur. Gerestein: ‘De keuze hangt af van de kans op een succesvolle operatie en de kans op complicaties tijdens en na de ingreep. Voorspellingmodellen helpen artsen om objectief de meest verantwoorde keuze te maken.’

Eierstokkanker is wereldwijd de op drie na dodelijkste vorm van kanker onder vrouwen. In Nederland krijgen jaarlijks 1100 vrouwen eierstokkanker en sterven er 900 mensen. Het kiezen van de beste behandeling is bij vergevorderde eierstoktumoren lastig. De kanker heeft bij individuele patienten een zeer wisselende presentatie en beloop. Gerestein: ‘Het geeft zowel artsen als patienten duidelijkheid als ze weten voor welke behandeling in vergelijkbare gevallen is gekozen en welke het meeste succes had.’

Bij eierstokkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. In het ene geval is het beter om eerst operatief zoveel mogelijk tumor te verwijderen en dan verder te behandelen met chemotherapie. In andere gevallen is het beter om te starten met chemo. Welke keuze het beste is, hangt onder andere af van de grote van de tumor en de conditie van een patiente. Beeldvorming en bloedwaarden (zoals o.a. de hoeveelheid bloedplaatjes) voor de operatie spelen een belangrijke rol in het bepalen van de juiste behandelvolgorde. Door in het model onder andere dit soort gegevens in te voeren, rolt er een voorspelling uit.

De voorspellingsmodellen kunnen een rol spelen bij het bepalen van de beste behandelstrategie. Als artsen alleen afgaan op hun eigen ervaring en voorkeur, kiezen ze in ongeveer de helft van de gevallen voor de behandeling die de meeste kans van slagen heeft. De voorspellingsmodellen geven in 70 tot 75 procent van de gevallen het beste resultaat. Dat percentage kan nog verder omhoog door de modellen verder uit te werken en te verbeteren.

Om de modellen te ontwikkelen heeft de onderzoeker gedurende zes jaar patienten met eierstokkanker gevolgd in verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Voor zijn onderzoek heeft hij samengewerkt met het Integraal Kankercentrum Rotterdam (IKR).

Recente artikelen