Ouderen geven Wmo nog geen voldoende

Array

De tevredenheid onder ouderen over de uitvoering van lokale Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is tamelijk laag. Dat blijkt uit een enquête van ouderenbond ANBO waaraan ruim 550 senioren hebben deelgenomen. Er is dus werk aan de winkel voor de nieuwe gemeenteraden. ANBO vindt de deze week door het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gepresenteerde eerste evaluatie van de Wmo “veel te rooskleurig”.

Ouderen klagen over de trage afhandeling van aanvraagprocedures voor Wmo-voorzieningen, vinden de informatievoorziening onvoldoende en de deskundigheid van Wmo-loketten matig. Veel respondenten (40%) moesten na een positief besluit minstens vier weken wachten op de toegekende voorziening. Vergoedingen voor trapliften worden vrijwel standaard afgewezen en er zijn zelfs verordeningen bekend waar deze voorziening onmogelijk is gemaakt. Een meerderheid van de ouderen vindt dat gemeenten teveel beleidsvrijheid hebben bij de uitvoering van de Wmo. Daardoor zijn er grote verschillen tussen gemeenten wat betreft ondersteuning en kwaliteit van de zorg voor de client.

Volgens het SCP voeren gemeenten de Wmo “naar tevredenheid van clienten uit”. Maar de evaluatie van de Wmo vermeldt ook dat tweederde van de mantelzorgers niet weet dat gemeenten hen ondersteuning bieden. De communicatie moet beter. Allochtonen weten nauwelijks de weg naar het Wmo-loket en zijn amper vertegenwoordigd in de gemeentelijke Wmo-adviesraden. Ook zijn er grote verschillen tussen gemeenten als het gaat om indicatieprocedures. Een meerderheid van de gebruikers vindt de kwaliteit van de huishoudelijke zorg verslechterd sinds de invoering van de Wmo drie jaar geleden.

Volgens het SCP is het gemiddeld aantal geïndiceerde uren thuiszorg nauwelijks verminderd. ANBO krijgt daarover andere signalen via haar achterban.

Bron: Anbo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen