Inwendige bestraling beter bij baarmoederkanker

Radiotherapie bij baarmoederkanker kan beter inwendig worden gegeven. Dat werkt net zo goed als de gebruikelijke uitwendige bestraling en geeft minder bijwerkingen. Dat schrijven Nederlandse onderzoekers onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in The Lancet die vandaag online verschijnt.

Kanker aan het baarmoederslijmvlies (endometriumkanker) treft jaarlijks ongeveer 1.600 vrouwen in Nederland. De gemiddelde leeftijd van hen is 67 jaar. Meestal wordt baarmoederkanker (niet te verwarren met baarmoederhalskanker) in een vroeg stadium ontdekt en zijn de vooruitzichten gunstig. Wanneer er na het verwijderen van de baarmoeder een verhoogde kans is dat de ziekte in het bekken terugkeert, heeft aanvullende radiotherapie een gunstig effect. Tot nu toe werd deze radiotherapie van buitenaf toegediend. Bij deze uitwendige bestraling op het operatiegebied wordt ook een deel van de darmen bestraald, waardoor vaak darmklachten als bijwerking optreden.

Minder darmklachten
Onderzocht werd of inwendige bestraling even effectief is en tegelijkertijd de bijwerkingen kan beperken. Inwendige bestraling, zogenaamde brachytherapie, waarbij met behulp van een cilinder die in de vagina wordt ingebracht de bestraling van binnenuit gegeven wordt, werd vergeleken met de klassieke uitwendige bestraling. Beide behandelingen waren even effectief in het voorkomen van de terugkeer van de ziekte, terwijl ook de overleving in beide groepen even goed was, schrijft Remi Nout, radiotherapeut-oncoloog in het LUMC, in The Lancet. Wel rapporteerden de vrouwen die inwendige bestraling hadden gekregen beduidend minder darmklachten. “De resultaten laten zien dat inwendige bestraling even effectief is maar met minder bijwerkingen gepaard gaat”, aldus Nout. “Hierdoor is de kwaliteit van leven van patienten die inwendig bestraald zijn beter.”

Standaardbehandeling
Aan het onderzoek deden 427 patienten mee tussen 2002 en 2006, verspreid over negentien Nederlandse radiotherapieafdelingen. De resultaten hebben er voor gezorgd dat inwendige bestraling nu de standaardbehandeling is geworden bij patienten die in de categorie high-intermediate risk vallen. Dat is ongeveer 30 procent van het totale aantal patienten met baarmoederkanker. Bij patienten met minder risico op terugkeer van de ziekte is bestraling niet nodig. Voor patienten met meer risico blijft uitwendige bestraling de standaard.

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen