Is de maatschappij open op zondag voor mensen met Downsyndroom?

Array

Dit jaar valt Downsyndroomdag 21 maart op een zondag. Daarom wil de SDS de zondagse samenleving deze vraag voorleggen:
Is de maatschappij open op zondag voor mensen met Downsyndroom?

Wereld Downsyndroomdag, 21 maart, is een initiatief van de Stichting Downsyndroom (SDS). Sinds 2006 staat deze dag in het teken van integratie en inclusie van mensen met Downsyndroom in de samenleving. Een dag waarop de SDS aandacht vraagt voor mensen met Downsyndroom, hun mogelijkheden en hun wensen om mee te doen in de maatschappij. En aandacht vraagt voor hun problemen: hoe moeilijk het is om ook echt mee te kunnen doen, hoe moeilijk het is om een eerlijke en positieve beeldvorming over Downsyndroom op te bouwen.

Wat doet Nederland op zondag? De kerk, het clubgebouw, de sportvereniging, een uitje of contact met familie of vrienden? Ook veel winkels zijn op zondag open. De SDS vraagt Nederland om mee te denken of mensen met Downsyndroom op zondag bij al deze zinvolle vrijetijdsmomenten net zo vanzelfsprekend mee kunnen doen als ieder ander.

Staan alle deuren ook voor hen open? Realiseren al die fantastische vrijwilligers in kerken, sportclubs en andere sociaal-maatschappelijke verenigingen zich dat veel mensen met Downsyndroom wel mee willen doen, maar daar ook de gelegenheid voor moeten krijgen? Realiseren de professionele werkers in het veld zich dat? De SDS roept iedereen op om zondag 21 maart mensen met Downsyndroom alle aandacht te geven die ze verdienen. Gewoon omdat ze erbij horen. Ook op zondag.

De SDS moedigt ouders en begeleiders van kinderen met Downsyndroom aan om ruim vóór 21 maart contact op te nemen met organisatoren of mensen ‘in charge’ van activiteiten binnen de samenleving waarvan zij hun kinderen die dag deel willen laten uitmaken. Wat kunnen en willen zij voor hen doen?

Ten slotte vraagt de SDS ook alle betrokkenen die 21 maart met een bijzondere ervaring afsluiten, dit aan de SDS te melden. Met de berichtgeving hierover in het SDS-magazine Down+Up werken we zo verder aan het verwezenlijken van integratie en inclusie van mensen met Downsyndroom.

De Stichting Downsyndroom viert Wereld Downsyndroomdag onder het motto ‘Downsyndroom op zondag’ met een landelijke activiteit voor donateurs in het Afrika Museum in Berg en Dal. Daarnaast hebben veel SDS-kernen (afdelingen) plaatselijke activiteiten georganiseerd.

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen