Eczeemschool in kinderpolikliniek Havenziekenhuis

Array

UPDATE: 17 november 2016 Eczeemschool gestopt

In verband met het overlijden van Prof. dr. Arnold Oranje wordt er geen gevolg meer gegeven aan de eczeemschool.

Woensdag 19 oktober jl. hebben wij het droevige bericht ontvangen dat Prof. dr. Arnold P. Oranje onverwachts is overleden. Hij is bekend om zijn uitzonderlijke kennis van kinderdermatologie. Een van de vele dingen waar hij zich sterk voor maakte was de opzet van een eczeemschool. Waar ouders en kinderen samen komen om over eczeem te praten en lotgenoten te ontmoeten. In verband met het overlijden van Prof. dr. Arnold Oranje wordt er geen gevolg meer gegeven aan de eczeemschool.

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u ons op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur bereiken via [email protected] of telefonisch via 0888 77 77 99.

Hier onder het oorspronkelijke artikel


Uit onderzoek blijkt dat het volgen van lessen op de eczeemschool, een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van eczeem. Hierdoor nemen de klachten af, waardoor de kwaliteit van leven van het kind toeneemt.

Ongeveer 20% van de kinderen in Nederland heeft kortere of langere tijd last van eczeem. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid, schilfering van de huid en vooral: jeuk! Ernstig eczeem heeft een grote invloed op het leven van een kind en dat van de ouders. Door de jeuk kan een kind soms niet goed slapen, wat kan leiden tot verminderde aandacht en leerprestaties op school. Bovendien schamen kinderen zich vaak voor  de eczeemplekken en niet zelden worden zij er op school mee gepest. De eczeemschool geeft ouders en kinderen extra informatie over eczeem, waardoor zij er beter mee om kunnen gaan. Doordat hun kennis van de ziekte toeneemt, zijn zij gemotiveerder om de behandelingsvoorschriften goed toe te passen. Daardoor nemen de klachten af en zit het kind lekkerder in zijn vel. De toename van kennis zorgt ervoor dat ouders en kinderen zich beter kunnen redden en zelfstandiger worden. Ze staan steviger in hun schoenen en zijn minder ontvankelijk voor onprofessionele adviezen vanuit hun omgeving. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die de eczeemschool hebben gevolgd, na een jaar veel minder klachten hebben dan eczeemkinderen die niet hieraan deelnemen.

De eczeemschool wordt geleid door professor dr. Arnold Oranje, één van de weinige kinderdermatologen in Nederland. De “schoolbijeenkomsten” duren driemaal een uur, soms zijn er herhalingssessies. Niet alleen krijgen ouders en kinderen voorlichting, ook wordt ingegaan op psychosociale aspecten. Door het groepskarakter zien de deelnemers dat zij niet de enige zijn met dit probleem. Lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen helpen bij het accepteren van de chronische aandoening.

Bron: Havenziekenhuis & MedicalFacts

 

Recente artikelen