Behoren seksuele handelingen tot zorgtaak?

Array

Op zaterdag 6 maart stond in het Eindhovens Dagblad het relaas van een 24 jarige studente HBO Verpleegkunde. Deze studente had via een bemiddelingsbureau voor zorgstudenten een baantje gevonden bij een 42-jarige PGB client. Haar ervaringen beschrijft ze als volgt:

“Mijn eerste dag bij deze man liep ik met 1 van de 7 verzorgsters mee die hij heeft. Ik vond het op een gegeven moment raar worden toen de man me een filmpje liet zien van seksualiteit bij mensen met een verstandelijke beperking. Toen de verzorgster met de verzorging begon werd me duidelijk waar hij op doelde. De man werd eerst gewassen en daarna begon de verzorgster tot mijn grote verbazing hem te masturberen. Er werd me verteld dat dit normaal was en dat alle verzorgsters dit deden. Ik wist niet zo goed wat ik hiermee aan moest en ben toen gegaan.
Ik ben twee dagen later terug gegaan naar de man omdat ik wilde weten of het toen anders zou verlopen. Er was deze dag wel een andere verzorgster maar er gebeurde weer precies hetzelfde. De man heeft me toen gevraagd wat ik ervan vond en of ik dit ook wilde doen. Ik heb gezegd dat ik dit niet wilde waarop de man me heeft verteld dat ik dan niet geschikt was voor de verzorging.”

Deze studente heeft het er niet bij laten zitten en heeft haar ervaringen gemeld bij zowel de politie als het bemiddelingsbureau. Maar omdat zij wil dat collega’s van haar dit soort ervaringen bespaart blijven, heeft ze haar verhaal ook gedaan bij NU’91.

Absoluut onacceptabel
‘Het is moedig en bewonderenswaardig dat deze studente aan de bel heeft getrokken’  aldus Michel van Erp (teamleider belangenbehartiging bij NU’91). Waar deze studente haar beklag over doet is natuurlijk geheel terecht. Dit soort handelingen hoort niet tot het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen. Zij horen deze vraag ook niet te krijgen. Wat voor de een misschien wat minder zwaar weegt, kan voor de ander pure seksuele intimidatie zijn. Ook in dit geval is er sprake van intimidatie: ‘als jij deze seksuele handelingen niet uitvoert, dan ben je niet geschikt voor de verzorging en dan kun je gaan‘. Van Erp kan het niet anders benoemen dan intimidatie en vindt dat volstrekt onacceptabel

De reactie van Per Saldo (de belangenorganisatie van PGB clienten) roept bij zowel verzorgenden als NU’91 vragen op. Het is te gek voor woorden dat Per Saldo dit de normaalste zaak van de wereld vindt. Verzorgenden houden zich bezig met verzorgde taken en daar horen seksuele handelingen niet bij. Opmerkingen alsof het enkel op vrijwillige basis zou gebeuren zijn volgens NU’91 volstrekt onzinnig. Wat is vrijwillig als je te horen krijgt dat je het moet doen of anders je baan kwijt bent?’

Meld dit soort situaties
In deze situatie blijkt weer eens hoe belangrijk het is dit soort zaken te melden. Maak het bespreekbaar met collega’s en blijf er niet mee doorlopen. Ook NU’91 is er in dergelijke gevallen om je met advies bij te staan. Als verzorgende en verpleegkundige hoef je dit soort vragen nooit te accepteren!

Door alle berichtgeving rond dit onderwerp ontvangt NU’91 veel reacties van gezondheidszorgers. Ons standpunt wordt in deze reacties onderschreven. Het doel om aandacht te krijgen voor het onderwerp dat seksuele handelingen nooit tot de zorgtaak behoren is gehaald. Deze week besreekt NU’91 hoe zij een verdere bijdrage kan leveren.

Bron: NU ’91

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen