Promotie: Verbetering van de neuspassage

Array

KNO-arts Robert André deed onderzoek naar de chirurgische technieken gericht op verbetering van de neuspassage. Enerzijds gaat het bij de neuspassage om de hoeveelheid ruimte die er in de neusgangen is. Aan de andere kant is het een subjectieve beleving van het gemak (of moeite) waarmee door de neus geademd kan worden.

Ademen door de neus heeft de voorkeur boven ademen door de mond. Wanneer je alleen maar door de mond zou ademen, droogt de mond uit, vooral tijdens de slaap, of kan je een benauwd gevoel krijgen, vooral bij eten, drinken, sporten en lang praten. Bij het ademen door de neus wordt de ingeademde lucht beter gefilterd en bevochtigd.Chirurgie gericht op neuspassageverbetering heeft een relatief slechte reputatie. Een gedeeltelijke verklaring kan zijn dat afwijkingen gelegen in het neusklepgebied een grotere rol spelen bij het veroorzaken van neuspassageklachten dan gewoonlijk wordt aangenomen. Hierdoor wordt mogelijk niet altijd voor de meest geschikte operatie gekozen.

Het doel van het proefschrift van KNO-arts Robert André is om de huidige staat van kennis van het neusklepgebied te beschrijven en om de effectiviteit van operaties gericht op afwijkingen in dit gebied te bestuderen. Een aantal specifieke technieken wordt beschreven. Aan de hand van patientenonderzoek worden de resultaten van de verschillende ingrepen geevalueerd. Ook bespreekt André de instrumenten waarmee de neusdoorgankelijkheid gemeten wordt.

De conclusie is dat met een beperkt aantal specifieke technieken het in de meeste gevallen wel degelijk mogelijk is om neuspassageklachten te verhelpen. Verder blijkt dat de uitkomsten gevonden met de ‘objectieve’ meetinstrumenten om de neusdoorgankelijkheid te meten maar beperkt overeen komen met de beleving van de patient.

Meer informatie
Robert André (Londen, Engeland, 1967) is in Leiden afgestudeerd in de Geneeskunde. Bovenstaand onderzoek is begeleid vanuit de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het UMC St Radboud, in samenwerking met de Universiteit Gent (Belgie) en het Tergooi Ziekenhuis (Blaricum). André is als KNO-arts verbonden aan het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en Alphen aan de Rijn.

Dhr. drs. R.F. André

Proefschrift Surgical procedures of the nasal valve area; operative techniques and functional outcomes Promotor(es) Dhr. prof. dr. K. Graamans
Dhr. prof. dr. G.J. Nolst Trenité (Universiteit Gent) Copromotor(es) Dhr. dr. H.D. Vuyk (Tergooi Ziekenhuis) Datum Dinsdag 16 maart 2010 Tijd 15.30 uur Locatie Radboud Universiteit, Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Bron: UMC St. Radboud

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen