Is de ESBL een nieuwe ‘superbacterie’?

Array

Onlangs verschenen in de pers berichten over een nieuwe ‘superbacterie’ die vaker wordt aangetroffen in kip. De  bacterie produceert enzymen (ESBL) die antibiotica kunnen afbreken. ESBL is een verzamelnaam voor een groep bacterien die ongevoelig is antibiotica doordat ze een groep enzymen aanmaken. Deze enzymen zijn in staat de antibioticagroepen cefalosporine en penicilline (de β-lactam antibiotica) te hydrolyseren, waardoor deze onwerkzaam worden. De bewegingsvrijheid voor een behandelaar om infecties, waarbij sprake is van ESBL, met antibiotica te bestrijden, is hierdoor beperkt. Als binnen het ziekenhuis bij een patient ESBL wordt gevonden, treft men direct beschermende maatregelen in de vorm van contactisolatie. ESBL-vormende bacterien zijn ziekenhuisbacterien en worden ingedeeld bij de Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO)

Een ESBL-besmetting gebeurt bijna altijd via speeksel, urine, ontlasting of slijm. De toename is te verklaren door het feit dat de opsporingstechnieken van de bacterie verbeterd zijn en dat de bacterie in aantal toeneemt. De bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen en verdwijnt vanzelf weer naarmate de weerstand toeneemt. Verspreiding kan voorkomen worden door het nemen van hygienische maatregelen, zoals het dragen van een schort, mondkapje, handschoenen, en door het desinfecteren van de handen.

Patienten die ermee zijn besmet, kunnen een dodelijke bloedvergiftiging krijgen. Arts-microbioloog M. Wulf van het UMC St Radboud Nijmegen stelde in 2006 al in een artikel in Medisch Contact dat de bacterie steeds vaker voor komt.

Een breed onderzoek naar de bacterie is gestart, moet voor de zomer klaar zijn.

Hygiene

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen