Ambulancezorg verlost van concurrentieslag

Array

Op donderdag 11 maart hebben Ambulancezorg Nederland en Minister Klink gezamenlijk besloten om de concurrentieslag om vergunningen stop te zetten. Die slag dreigde omdat alle regionale ambulance voorzieningen (RAV’s) moesten solliciteren naar een nieuwe vergunning. Busbedrijven, ziekenhuizen en buitenlandse bedrijven waren op het vinkentouw om mee te dingen naar die vergunningen.

Welnu, dat wordt anders, zo laat VWS weten op 11 maart. Overal waar één RAV functioneert, krijgt de bestaande voorziening automatisch de vergunning, tenzij men ernstig tekortschiet. In een regio’s waar tot nu toe meer dan één ambulancedienst functioneert zoals in Amsterdam, moeten de verschillende diensten één aanvraag voor een vergunning indienen.

Nu de concurrentieslag voorbij is, hebben RAV’s weer tijd vrij voor inhoudelijk en doelmatigheidsbeleid. Net terug uit Londen (zie berichten hierboven over de Internationale Masterclass Spoedzorg) zie ik voor RAV’s enkele lange termijn doelen. Ik noem ze in telegramstijl en puntsgewijs:

1. het verbeteren van de triage, wellicht kunnen ook RAV’s overstappen op het Nederlandse Triage Systeem
2. het verminderen van de zorgvraag door betere publieks-voorlichting. Deze zorgvraag steeg de afgelopen jaren veel sneller dan het bestelde vervoer
3. het verminderen van het aantal ritten naar de SEH’s van ziekenhuizen door de competenties te verhogen van de ambulanceverpleegkundigen. Wellicht moeten er meer nurse practitioners op de wagens gaan werken
4. het terugdringen van het aantal meldkamers ambulancezorg van circa 22 naar 11.

Het veel grotere Engeland heeft binnenkort ook maar elf meldkamers. Ambulancezorg Nederland en RAV’s zouden het voortouw moeten nemen in het ontwikkelen van strategisch ambu-beleid in tijden van economische schaarste. Tot zover dit bericht. Op vrijdag 17 september vindt het tiende nationale spoedzorgcongres plaats. Dat gaat over onder meer de genoemde ambulancezorgissues. Noteer alvast die datum.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen