NKI-AVL geeft startsein voor campagne gynaecologische kankers

Array

Tom de Swaan, lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis heeft vrijdag 12 maart het startsein gegeven voor een campagne voor meer onderzoek naar gynaecologische kankers. Ieder jaar krijgen ruim 4000 vrouwen te maken met een vorm van een gynaecologische kanker, kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen.

Gynaecologische kankers
Onder gynaecologische kanker valt kanker in de baarmoeder(-hals), eierstokken, eileiders, vagina en schaamlippen. De meest voorkomende zijn baarmoederkanker en eierstokkanker. Ook voor gynaecologische kankers geldt hoe eerder de diagnose gesteld kan worden, hoe groter het effect van de behandeling zal zijn. De campagne zal dan ook een informerend karakter hebben en vrouwen worden opgeroepen alerter te zijn op veranderingen van het eigen lichaam.
Onderzoeken
Onderzoekers van het NKI-AVL onderzoeken of er factoren zijn die informatie kunnen geven over de gevoeligheid van eierstokkanker voor chemotherapie. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar het effect van toevoeging van een buikspoeling met chemotherapie tijdens de operatie bij patienten die geopereerd worden vanwege eierstokkanker. Deze behandeling wordt inmiddels in het NKI-AVL in veel gevallen succesvol toegepast bij patienten met uitgezaaide darmkanker. Het geld dat door deze campagne bijeen zal worden gebracht komt volledig ten goede aan deze onderzoeken.

Starz Foundation
De actie is een initiatief van de stichting Starz Foundation en wordt van harte ondersteund door het NKI-AVL. Deze stichting heeft als doel de bewustwording van symptomen te vergroten, zodat gynaecologische kanker in een vroeg stadium ontdekt wordt en nog goed behandeld kan worden. Nu overlijden nog 900 vrouwen per jaar aan een vorm van gynaecologische kanker. Starz Foundation zamelt ook geld in voor onderzoek.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen