Gelijk halen is uitputtingsslag voor slachtoffer

Array

Begin maart plaatste prof.dr. Guus Schrijvers een bericht over een in het water gegooid kind dat een hogere uitkering kreeg uit het slachtofferfonds dan het had gevraagd. Gezondheidsjuriste Monique Biesaart reageerde als volgt op dit bericht. ” Het kind in het water is een wat extreem voorbeeld, dat je niet moet generaliseren en zeker niet in een bericht over zorg. Slachtoffers van fouten in de zorg in Nederland hebben een zware weg te gaan als ze schadevergoeding willen hebben. Sterker nog, Medirisk en Centramed traineren en wijzen in eerste instantie de claim af. Het is een zware weg voor het slachtoffer van een medische fout.

Zelfs als slachtoffers een toevoeging krijgen, dwz een advocaat op kosten van de staat, moeten zij de deskundige zelf betalen. Dat is al gauw 2000 a 3000 euro. Vaak laat men het dan maar zitten, omdat men het geld niet heeft. Eindelijk komt er nu een code medische aansprakelijkheid omdat het zo moeilijk is als je schadevergoeding wilt krijgen na reeel verlies van inkomen na een medische fout. Ter onderbouwing van mijn betoog voeg ik een artikel toe onder de titel Gelijk halen is voor de patient vaak een emotionele uitputtingsslag.” Tot zover deze ingezonden mail. Klik hier voor het genoemde artikel.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen