UMC St Radboud volop in schijnwerpers

Array

Medische innovaties en spoedeisende patientenzorg
Het UMC St Radboud is de komende weken veelvuldig te zien op tv dankzij deelname aan een tweetal series over ziekenhuiszorg. Landelijk werkt het ziekenhuis mee aan een Teleac-serie over academische innovatieve zorg. En regionaal gaat wederom een nieuwe serie Radboud Spoed van start.

Medische innovaties in Teleac
Geavanceerde operaties en innovatieve behandeltechnieken, succesvol toegepast in de Nederlandse universitair medische centra. Daarover gaat de nieuwe 10-delige serie Het Academisch Ziekenhuis van Teleac. Het UMC St Radboud is bovengemiddeld vertegenwoordigd in deze serie. Al in de eerste aflevering worden patienten gevolgd die een of beide benen verloren en (binnenkort) door het leven gaan met een klikprothese. Dit is een nieuwe, geavanceerde techniek waarbij een directe verbinding is gemaakt tussen het bot in de stomp en de aan te klikken prothese. Traumachirurg dr. Jan Paul Frölke en revalidatiearts dr. Henk van de Meent zijn de enigen in Nederland die deze behandeling uitvoeren. Ook in beeld komt een Radboudpatient met darmfalen. Maag-, darm-, leverarts dr. Geert Wanten: ‘Deze patient krijgt zijn voeding parenteraal toegediend, dat wil zeggen via de aderen. De toegangsweg die hij heeft, een arterioveneuze fistel of shunt, is wereldwijd redelijk uniek’. De camera volgt de patient niet alleen op de poli in het UMC St Radboud, maar ook thuis. Wanten: ‘Zo wordt inzichtelijk hoe belastend en ingrijpend deze aandoening en behandeling voor een patient is’. Andere UMC St Radboud onderwerpen zijn behandeling van baby’s met schedelafwijkingen, geavanceerde MRI- technieken bij prostaatkanker, malariaonderzoek en behandeling van kinderen met een ernstige vorm van kwijlen.

Het Academisch Ziekenhuis start op dinsdag 30 maart om 19.25 uur, bij Teleac Nederland 1.
Daarna wekelijks op dit tijdstip

Vijftien weken ‘Radboud Spoed’
Vanaf 27 maart a.s. bieden het UMC St Radboud, de Acute Zorgregio Oost en de Regionale ambulancevoorziening (RAV) Gelderland-Zuid wederom een uitgebreide kijk in de keuken. Vijftien zaterdagen lang zendt Omroep Gelderland nieuwe afleveringen van het programma ‘Radboud Spoed’ uit. Naast artsen, verpleegkundigen en medewerkers van de Spoedeisende Hulp worden ambulancemedewerkers, centralisten van de meldkamer ambulancezorg en andere hulpverleners uit de Acute Zorgregio Oost gevolgd tijdens hun werkzaamheden. Ook volgt de camera een aantal patienten op hun verdere weg door het ziekenhuis, bijvoorbeeld in de operatiekamer, op verpleegafdelingen en tijdens revalidatie. Op deze manier krijgt de kijker een veel uitgebreider beeld van de zorg die geboden wordt in het ziekenhuis en van de samenwerking tussen verschillende afdelingen en zorgpartners in de regio. ‘Radboud Spoed’ wordt gemaakt door Noordkaap TV Producties, in samenwerking met Omroep Gelderland.
Uitzendingen Radboud Spoed: elke zaterdag om 18.20 uur bij Omroep Gelderland. Daarna elk uur herhaald tot zondagmiddag 12.00 uur en nogmaals op zondag om 17.15 uur.

Voor meer informatie: www.umcn.nl, www.azo.nl, www.ravgelderlandzuid.nl

Recente artikelen