De daling van NSAID-gastropathie bij reumatoïde artritis

Array

Er is in zeven jaar tijd een daling van niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen bij bloedingen en perforaties bij patienten met reumatode artritis. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Kirsti Steen.

Niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDs) worden veelvuldig gebruikt, onder andere bij chronische gewrichtsontsteking (reumatoïde artritis, RA). Behalve gunstige effecten van NSAIDs op pijn en ontsteking, zijn er ook nadelige effecten van NSAIDs te verwachten, zoals het ontstaan van maag- en darmzweren (peptische ulcera), bloedingen en perforaties (de zogenaamde NSAID-gastropathie).

Steen toont een daling van NSAID-gastropathie bij RA-patienten in zeven jaar tijd. Dit komt door: 1. Een striktere naleving van de richtlijn om RA-patienten met een verhoogd risico op NSAID-gastropathie een preventieve maatregel voor te schrijven; 2. Een toename in het gebruik van maagbeschermers, namelijk protonpomp-remmers; 3. Het gebruik van COXIBs (selectieve COX-2 remmers) die minder schade op de tractus digestivus geven; 4. De afname van de inflammatie door een agressievere behandeling van RA; 5. Minder frequent NSAID-gebruik, waarschijnlijk door de betere behandeling van RA.

De bacterie Helicobacter pylori (H.pylori) is een ander belangrijke veroorzaker van (complicaties van) peptische ulcera. In de HERA-studie (H.pylori eradicatie bij RA) staat beschreven dat eradicatie van H.pylori geen afname van NSAID-gastropathie geeft bij chronisch NSAID-gebruik. Hoewel starters van NSAIDs wel baat zouden kunnen hebben bij H. pylori eradicatie voor de preventie van NSAID-gastropathie, wordt dit in de dagelijkse reumatologische praktijk niet toegepast. Tijdens het gebruik van COXIBs kwam een andere bijwerking aan het licht: COXIBs, en later ook NSAIDs, geven een verhoogd cardiovasculair (CV) risico. Bovendien bleek de incidentie van CV-aandoeningen bij RA-patienten ten opzichte van de algemene Nederlandse bevolking tweemaal verhoogd. CV-risicomanagement, betreft 1) agressieve behandeling van RA, leidend tot onderdrukking van inflammatie, 2) het beter behandelen van de traditionele CV-risicofactoren en 3) het zorgvuldig afwegen van de effecten en bijwerkingen van NSAIDs/COXIBs.4

Startdatum 26-03-2010

Tijd 11.45
Locatie Aula
Titel De daling van NSAID-gastropathie bij reumatoïde artritis
Spreker K.S.S. Steen
Promotor prof.dr. B.A.C. Dijkmans prof.dr. W.F. Lems
Onderdeel VU medisch centrum
Wetenschapsgebied Medisch

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen